Trestikkmyra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trestikkmyra
LandNorges flagg Norge
Kart
Trestikkmyra
59°21′12″N 10°58′35″Ø

Trestikkmyra er en myr vest i Sarpsborg kommune og grensen mot nabokommunen Råde kommune går over myra i vest. Trestikkmyra er en av de større intakte lavlandsmyrene i Østfold. Totalarealet på myra er 91 dekar. Myra har stor biologisk verdi og det er observert et stort biologisk mangfold ved myra.

Biologi[rediger | rediger kilde]

Myra er relativt urørt og regnes som en sjeldenhet i regionen. Myra har et belte med takrør langs kanten i øst, og myra er noe tresatt i sørøst. Myra ligger i en grunnfjellforsenkning og er voksested for enkelte spesielle myrplanter. Alle de norske soldoggplantene kan observeres i myra. Gul myrsommerfugl er også blitt observert ved myra, sammen med blåtopp, stortranebær, pors og klokkelyng. Det er et rikt fugleliv ved myra, og mange fuglearter er blitt observert ved myra. Rudge, ringdue, trepiplerke, svarttrost, orrfugl, måltrost og bokfink er noen av fugleartene som er blitt påvist ved Trestikkmyra.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under den 2. verdenskrig så foregikk det en rekke våpenslipp over Østfold. Slippene kom fra britiske fly som forsynte den norske motstandsbevegelsen Milorg med våpen, utstyr, ammunisjon og eksplosiver. Det var vanskelig å finne egnede slipplasser for våpnene. Plassene som skulle benyttes til våpenslipp måtte være i god avstand fra tyske forlegninger, stedet måtte være skjermet, lyssignaler måtte lett kunne sees fra fly, nærhet til gjemmesteder var viktig og det åpne landskapet måtte være 700-800 meter langt og 300-600 meter bredt. Trestikkmyra ble derfor en optimal plass for våpenslipp. Det ble forsøkt å slippe våpen over Trestikkmyra 20. februar 1945, men slippet ble avbrudt. Det ble også forsøkt å slippe våpen på myra 22. februar 1945, men dette slippet ble også avlyst.

26. februar 1945 så prøvde britene å slippe våpen over Trestikkmyra for tredje gang og denne gangen så lykkes de. 33 containere med våpen ble sluppet over Trestikkmyra. Det var 18 mann i aksjon ved myra når slippet fant sted. Disse jobbet med å få containerne med våpen skjult. Materiellet fra slippet ble transportert ut i Østfold distriktet med ulike kjøretøy. Sykkel ble i begynnelsen brukt, men de gikk over til bil etterhvert.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]