Trebladslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trebladslekta
Trillium texanum
Nomenklatur
Trillium
L.
Populærnavn
treblad
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeenfrøbladete planter
Ordenliljeordenen
Familiegiftliljefamilien
TribusParideae
Økologi
Antall arter: 52
Habitat: skog
Utbredelse: Nord-Amerika, Asia
Inndelt i
  • se egen seksjon

Treblad (Trillium) er ei slekt med flerårige urter i giftliljefamilien. De omtrent femti artene er utbredt i tempererte deler av Holarktis. Disse plantene blomstrer om våren og vokser som regel i skog. Flere av dem dyrkes i hager.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den overjordiske delen av planten består av et blomsterskaft som vokser rett opp fra en jordstengel. Egentlige blader mangler, men i stedet sitter tre grønne eller flekkete høyblad i en krans rundt blomsterskaftet. En enkelt blomst sitter i enden av blomsterskaftet. Det er tre grønne eller rødbrune begerblad, og tre kronblad som kan være røde, fiolette, rosa, hvite, gule, grønne, eller ha en kombinasjon av disse fargene. Det er seks pollenbærere som sitter i to kranser med tre i hver, og tre arr. Frukten kan være en kapsel eller bærlignende. Det er mange frø med en gul eller hvit elaiosom, slik at maur og vepser kan spre frøene.[1][2]

Delgrupper[rediger | rediger kilde]

Kamtsjatkatreblad (T. camschatcense)
Gultreblad (T. luteum)
Trillium reliquum
Trillium smallii

Slekta er tradisjonelt blitt delt i to underslekter, Trillium subgenus Trillium og Trillium subgenus Phyllantherum. Hos den førstnevnte sitter blomsten på en stilk over høybladene, mens den sistnevnte har sittende blomster.

Nyere studier basert på morfologi og molekylærgenetikk viser at den tradisjonelle inndelingen er kunstig. Følgende inndeling følger Lampley et al. (2022):[3]

Underslekt Trillium[rediger | rediger kilde]

De 14 artene er utbredt i østlige og nordlig-sentrale deler av USA, sørøstlige Canada og disjunkt i Britisk Columbia, Øst-Asia inkludert Japan, østlige Kina, Russlands fjerne østen og vestover til østlige Himalaya. De fleste artene vokser i næringsrik løv- eller blandingsskog. Blomstringstida er om våren, men hos noen tidlig på sommeren. I denne underslekta er hybrider vanlige i motsetning til de andre underslektene. Av artene kan nevnes:

Underslekt Callipetalon[rediger | rediger kilde]

Disse plantene har oppsiktsvekkende hvite blomster og er de som oftest dyrkes i hager. Bladene er grønne uten flekker. Slekta omfatter to arter i østlige USA, og en av disse finnes også i sørøstlige Canada. En tredje art vokser i vestlige USA og vestlige Canada. De blomstrer seint på vinteren eller om våren.

  • stortreblad (T. grandiflorum) – næringsrik løv- eller blandingsskog i østlige og nordlige-sentrale USA og sørøstlige Canada
  • snøtreblad (T. nivale) – på kalkgrunn med stein og grus i nordlige-sentrale og østlige-sentrale USA
  • moskustreblad (T. ovatum) – bar- og blandingsskog og langs bekker i vestlige USA og vestlige Canada

Underslekt Delostylis[rediger | rediger kilde]

Til denne underslekta regnes sju arter som er utbredt i de sørøstlige og sørlige-sentrale delene av USA. Mange av dem vokser på sur jord i rhododendronkratt og på våte steder, men det er også et par arter som vokser på basisk jord. De blomstrer seint på vinteren eller om våren.

Underslekt Sessilia[rediger | rediger kilde]

Underslekta omfatter 26 arter med sittende blomster og ofte flekkete blad. Den ble tidligere kalt Phyllantherum, men det navnet skal ifølge nomenklaturreglene ikke brukes. Artene har en disjunkt utbredelse øst og vest i USA. De fleste vokser i skog med hellende terreng og næringsrik, basisk jord. De blomstrer seint på vinteren eller om våren. Mange av artene har en svært begrenset utbredelse. Av artene kan nevnes:

  • stivtreblad (T. cuneatum) – sørøstlige USA
  • gultreblad (T. luteum) – sørøstlige USA

Andre arter[rediger | rediger kilde]

Disse to artene passer ikke inn i noen av underslektene. Begge, eller eventuelt bare T. govanianum, blir av og til skilt ut i ei egen slekt, Trillidium:

Pseudotrillium rivale fra sørlige Oregon og nordlige California i USA ble tidligere regnet til Trillium, men en fylogenetisk studie viser at den står utenfor både trebladslekta og firbladslekta (Paris). Den blir derfor nå plassert i ei monotypisk slekt.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Trillium». Flora of North America. Besøkt 29. april 2024. 
  2. ^ J.A. Zettler, T.P. Spira og C.R. Allen (2001). «Yellow jackets (Vespula spp.) disperse Trillium (spp.) seeds in Eastern North America». The American Midland Naturalist. 146 (2): 444–446. ISSN 0003-0031. doi:10.1674/0003-0031(2001)146[0444:YJVSDT]2.0.CO;2. 
  3. ^ J.A. Lampley m.fl. (2022). «A revised subgeneric classification of Trillium (Parideae, Melanthiaceae)». Phytotaxa. 552 (5). ISSN 1179-3163. doi:10.11646/phytotaxa.552.5.1. 
  4. ^ S.B. Farmer og E.E. Schilling (2002). «Phylogenetic analyses of Trilliaceae based on morphological and molecular data». Systematic Botany. 27 (4): 674–692. ISSN 1548-2324. JSTOR 3093915. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]