Hopp til innhold

Uttarakhand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Uttarakhand

Kart over Uttarakhand

LandIndias flagg India
StatusDelstat
Grunnlagt9. november 2000
Oppkalt etternord
HovedstadDehradun
Areal
 – Totalt
Rangert som nr. 18
53 566 km²
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 20
10 116 752 (2011[1])
Bef.tetthet188,3 innb./km²
Ant. distrikter13
TidssoneIST (UTC+05.30)
Offisiell(e) språkHindi, sanskrit, garhwali, kumaoni
Politikk
GuvernørSudarshan Aggarwal
Parlament (ant.)ett kammer (30)
Annet
NettsideNettside
Forkortelse (ISO)IN-UL
Kart
Uttarakhand
30°30′40″N 78°57′14″Ø

Dehradun er fungerende hovedstad. En endelig hovedstad har ikke blitt bestemt.
Nanda Devi

Uttarakhand (navn fra 2000 til 2006: Uttaranchal, hindi: उत्तरांचल) er en delstat nord i India. I nord grenser Uttaranchal mot Kina, i sørøst grenser den mot Nepal, i sør mot Uttar Pradesh og i vest mot Himachal Pradesh.

Uttarkhand ligger i de vestlige delene av Himalaya og har store klimatiske forskjeller, fra Hardwar på Gangesletta i sør til Indias høyeste fjell Nanda Devi (7 816 m) i nordøst. Mesteparten av delstaten er skogkledte fjell atskilt av dype elvedaler. Om vinteren er kommunikasjonene vanskelige, og det er store kulturelle forskjeller mellom de ulike delene av delstaten, som også skiller seg fra kulturene lenger sør i India.

Den nordvestlige delen av Uttarkhand kalles Garwhal, mens den østlige delen heter Kumaon. Begge områdene har et variert dyre- og fugleliv og omfatter flere store naturreservater.

Uttarakhand har en blandet befolkning med mongolske islett. Tibetansk og nepalsk kulturpåvirkning er betydelig, og delstaten har mange buddhister og animister i tillegg til den dominerende hinduismen. På 1700-tallet lå området under gurkhaherskere fra Nepal som ble overvunnet av britiske styrker på 1800-tallet.

Hardwar sett fra lufta

I Uttarakhand har hinduenes to helligste elver, Ganges og Yamuna, sine utspring, markert av de viktige pilegrimsmålene Gangotri og Yamunotri.

I sør ligger de største byene, Hardwar og Rishikesh som er viktige hinduiske sentre ved Ganges, mens Dehradun og Mussoorie lenger vest er administrative sentre.

Delstaten ble til etter en stor lokal bevegelse som krevde at den skulle skilles ut fra Uttar Pradesh. I den første tida hadde delstaten navnet Uttaranchal, som fra Indias regjering ble oppfattet som mindre politisk og separatistisk preget enn det navnet den lokale bevegelsen hadde brukt.

Uttaranchal ble skilt fra Uttar Pradesh 9. november 2000. Det er ennå ikke bestemt hvilken by som skal være hovedstad. Den største byen Dehradun er fungerende hovedstad.

I januar 2007 ble delstaten omdøpt til det tradisjonelle Uttarakhand, i samsvar med sterke lokale ønsker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]