Hopp til innhold

Purpurtreblad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Purpurtreblad
Nomenklatur
Trillium erectum
L.
Populærnavn
purpurtreblad
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeenfrøbladete planter
Ordenliljeordenen
Familiegiftliljefamilien
TribusParideae
Slekttrebladslekta
Økologi
Habitat: skog, fuktige steder
Utbredelse: østlige Nord-Amerika

Purpurtreblad (Trillium erectum) er en flerårig urt i giftliljefamilien.

Den har en kort og tykk jordstengel, og opp fra den vokser det én–to blomsterstilker som blir 15–60 cm høye. På blomsterstilken sitter det tre høyblad uten stilk. Høybladene er bredt rombiske til eggformede, tilspissede, 5–20 cm lange og 5–20 cm brede.

Blomsten har en ubehagelig lukt. De tre begerbladene er grønne, men ofte med mørkerøde linjer. De tre kronbladene er mørkt rødbrune, lilla eller hvite med tydelige nerver. Fruktknuten er alltid rødbrun eller lilla, selv om kronbladene er hvite. Pollenbærerne er gule. Frukten er rødbrun og saftig.

Purpurtreblad er utbredt i østlige USA og Canada fra Québec og New Brunswick sørover til nordlige Georgia og vestover til Illinois. Den deles i to varieteter:

  • var. erectum – som regel mørkt rødbrune eller lilla kronblad, blomstringstid april–mai, vokser i høyereliggende løv- og blandingsskog på næringsrik, fuktig jord, den vanligste i det meste av utbredelsesområdet
  • var. album – hvite kronblad, blomstringstid mars–mai, løvskog og langs bekker og veger, spredt i hele utbredelsesområdet og dominerende i lavlandet i sør

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Trillium erectum var. album
Autoritetsdata