Traktkantarell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Traktkantarell
Traktkantarell
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cantharellus tubaeformis
Craterellus tubaeformis,
Cantharellus tubaeformis,
Cantharellus infundibuliformis,
Cantharellus lutescens
Norsk(e) navn: traktkantarell
Hører til: kantareller,
ekte hymeniesopper,
sopper
Habitat: Fuktig skog
Utbredelse: Asia, Europa, Nord-Amerika

Traktkantarell (Craterellus tubaeformis, Cantharellus tubaeformis, Cantharellus infundibuliformis, Cantharellus lutescens) er en av våre mest populære og beste matsopper. Enkelte soppsankere på USAs vestkyst kaller den "Yellow Foot." Den er mykorrhizal, hvilket betyr at den danner en symbiotisk relasjon med planter, noe som gjør den vanskelig å kultivere.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Traktkantarellen er ofte mindre enn kantarellen og litt vanskeligere å få øye på, med farver som går i ett med naturen. Den har i likhet med vanlig kantarell kantarellribber på undersiden av hatten. Traktkantareller er tyntkjøttet med en gul og hul stilk. Hatten er dyp traktformet. Tubaeformis har en mørkebrun hatt med lyse, grågule ribber, og en hul gul stilk, mens lutescens har en mer orange farve på stilk. Begge disse variantene er gode matsopper.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Soppen finnes gjerne i fuktig, mørk og mosekledt skog, helst under gran men kan også forekomme under furu. Den liker seg best i moserik skog hvor den kan vokse dypt nedi mosen. De kommer som regel sent i sesongen, og kan godt vokse langt ut i november om den unngår frost.

Forvekslingsmuligheter[rediger | rediger kilde]

Siden traktkantarellen ofte vokser i samme miljø som den meget giftige spiss giftslørsopp har den noen ganger blitt forvekslet med denne, selv om soppene har ganske forskjellige og distinkte trekk.[2][3][4]Har soppen kantarellribber under hatten er det traktkantarell. Det er viktig når man plukker traktkantareller at man ikke klipper av dem buntevis med saks, slik flere gjør. Det kan gjemme seg giftig sopp inni gruppene med traktkantareller som man ikke ser. Plukker man en og en sopp om gangen kan man være trygg på at man plukker med seg kun traktkantarell og dermed unngår man å få med seg spiss giftslørsopp (eller annen sopp).

Traktkantareller.

Matlaging[rediger | rediger kilde]

Traktkantareller er god til steking, i soppsauser til pasta, i stuinger, gratenger og pai. Den brukes også i supper sammen med grønnsaksbuljong, sjalottløk, créme fraîche og tomatpuré. Soppen er utmerket til tørking.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Craterellus tubaeformis på mushroomexpert.com
  2. ^ Jon R. Hammerfjeld (3. september 2003). «Spiste dødssopp». Dagbladet. Besøkt 7. september 2010. 
  3. ^ Asle Hansen (7. september 2010). «Dødelig giftslørsopp skjulte seg i stekepanna». Dagbladet. Besøkt 7. september 2010. 
  4. ^ Øyrjan Torheim (17. august 2011). «Giftig sopp ødela Bjørns (27) nyrer». Bergens Tidende. Besøkt 18. august 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]