Gul trompetsopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gul trompetsopp
Nomenklatur
Craterellus lutescens
(Pers.: Fr.) Fr.
Populærnavn
Gul trompetsopp
Klassifikasjon
RikeSopper
DivisjonStilksporesopper
OrdenKantarellordenen
FamilieCantharellaceae
SlektTrompetsopper
Økologi
Habitat: terrestrisk, i kalkrik barskog

Gul trompetsopp (Craterellus lutescens), en sopp i slekten trompetsopper i kantarellfamilien. Den er også kjent som Gul trompetkantarell, da den tidligere ble tidligere regnet som medlem av slekten kantareller. Craterellus xanthopus, Cantherellus lutescens og Cantherellus xanthopus er synonymer til det gjeldende vitenskapelige navnet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Hatten kan være mørk, nesten svart. Under hatten er det tydelige ribber som er nedløpende på stilken. Som regel er de glattet nesten helt ut nærmest stilken. Stilken er hul og lysende gul, nesten over i en lys orangetone. Det er ikke et skille i fargen på stilken og undersiden av hatten.[1]

Forvekslingsfare[rediger | rediger kilde]

Gul trompetsopp er nært beslektet med traktkantarell, og blir ofte forvekslet med denne. Dette har imidlertid liten praktisk betydning. I likhet med traktkantarell har den blitt forvekslet med den dødelig giftige spiss giftslørsopp, da disse kan vokse i samme miljø. Soppene kan ha samme størrelse og omtrent samme farge på hatten, men likner ellers lite.[2][3][4] Problemet er at giftslørsoppen kan vokse inne i klynger av gule trompetsopper. En fornuftig forholdsregel er å ikke plukke dem buntevis, men forsikre seg om at man ikke plukker noen andre sopper enn den man er ute etter. Skulle man være i tvil kan man se etter ribbene man forventer å finne under hatten på trompetsopper, hvis de mangler er det ikke gul trompetsopp.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gul trompetsopp vokser gjerne gruppevis. I gode soppår kan den finnes i store mengder på mindre områder. De finnes oftest i barskog, gjerne vanskelig tilgjengelig under einebærbusker. Den er en av få sopper som kan finnes ved myrkanter, gjerne med or eller bjørkekratt.[5]

Bruk[rediger | rediger kilde]

Gul trompetsopp er en svært god matsopp, i klasse med traktkantarell og vanlig kantarell. Den egner seg meget godt til tørking.[6] Den kan også fryses eller hermetiseres.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gro Gulden & Per Marstad (2018). Soppboka (1 utg.). Oslo: Cappelen Dam. s. 281. ISBN 978-82-02-58144-2. 
  2. ^ Jon R. Hammerfjeld (3. september 2003). «Spiste dødssopp». Dagbladet. Besøkt 7. september 2010. 
  3. ^ Asle Hansen (7. september 2010). «Dødelig giftslørsopp skjulte seg i stekepanna». Dagbladet. Besøkt 7. september 2010. 
  4. ^ Øyrjan Torheim (17. august 2011). «Giftig sopp ødela Bjørns (27) nyrer». Bergens Tidende. Besøkt 18. august 2011. 
  5. ^ Plukke sopp!. Oslo: Landbruksforl. 1990. s. 16,26. ISBN 8252913970. 
  6. ^ Gro Gulden & Per Marstad (2018). Soppboka (1 utg.). Oslo: Cappelen Dam. s. 281. ISBN 978-82-02-58144-2. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]