Trøgstad fort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trøgstad fort
BeliggenhetTrøgstad
TypeFort
Oppført1917 (1917)
BygningsmaterialerBetong og stein
I bruk1917-1997
Kontrollert avNorge
Forvaltes/eies avIndre Østfold kommune
Åpen for offentlighetenJa
Kart
Trøgstad fort
59°38′02″N 11°20′29″Ø
Trøgstad fort har et omfattende underjordisk tunnelsystem
I tillegg til panserbatteriene og de 8 feltkanonene som var plassert rundt om på fortsområdet, var det også en rekke nærforsvarsverk spredt rundt på fortsområdet

Trøgstad fort er en grensefestning i Østfold. Trøgstad fort ble påbegynt omtrent samtidig med Høytorp fort og stod ferdig i 1917. Dette fortet, Høytorp fort, brugalleriene ved Fossum bru og Langnes jernbanebru dannet Fossumstrøkets festning, datidens kraftigste festning. Dette var en sperrefestning og det skulle kjempes til siste mann eller til hæren var oppmarsjert. Fortet er inndelt med to panserbatterier. Panserbatteri A og panserbatteri B.

All militær aktivitet opphørte ved Trøgstad fort i januar 1997 og det eies i dag av Indre Østfold kommune. Det vedlikeholdes som museum og friluftsområde. Frivillige og tidligere offiserer og soldater ved Trøgstad fort har lagt ned et stort dugnadsarbeid for fortet.

NIKE[rediger | rediger kilde]

NIKE Hercules utstilt ved panserbatteri B

Radarsystemet og kontrolltroppen til Nikebataljonens Trøgstad batteri ble installert i panserbatteri B i 1959. Utskytningsområdet ble plassert på Havnås.

Krigshandlingene[rediger | rediger kilde]

Kart som viser Trøgstad forts rekkevidde, signalsentraler, synlighet av omliggende terreng mm

Ved Fossum bru lå 12. april 1940 120 norske soldater i stillinger på Askimsiden og forsøkte å hindre at tyske tropper skulle komme over elva. 13. april slo Trøgstad fort tilbake et tysk fremstøt langs Rv22 fra Båstad. 12 skudd ble avfyrt og en tysk infanterikanon ble ødelagt. Senere samme dag ble det avfyrt 18 skudd i retning Slitu. Fortets 12 cm tårnkanoer hadde en skuddvidde på ca. 11.300 m. Disse når ikke lenger enn til Askim jernbanestasjon og kunne, i likhet med Høytorp fort, ikke medvirke i forsvaret av Fossum bro.