Bjørnåsbatteriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørnåsbatteriet
Bjørnåsen, siktebord.jpg
Orienteringsbordet med utsikt over Moss.
Foto: Tommy Gildseth

Bjørnåsbatteriet
59°26′08″N 10°41′37″Ø

Bjørnåsbatteriet, også kalt Thorbjørnrød skanse, er en artilleristilling anlagt for fire kanoner som ligger på Bjørnåsen nordøst for Moss sentrum. Batteriet var ett av mange fort og skanser som ble etablert på Østlandet fra slutten av 1890-tallet som ledd i arbeidet med å løsrive Norge fra unionen med Sverige.

Arbeidet med å bygge Bjørnåsbatteriet startet i 1901. Batteriet var ferdig i 1902 og utgjorde da den nordre del av den såkalte Indre Forsvarslinie, som var avlagt i en nordvendt hake fra Sarpsborg, over Greåker via Råde til Moss.

Under Bjørnåsbatteriet hørte Verkshøiden batteri, anlagt med seks nødtørftige feltstandplasser, på høyden ovenfor Moss verk (Peterson).

Bjørnåsbatteriet med det underlagte Verksbatteriet skulle dekke området mellom Vansjø og kysten. Verksbatteriet hadde også bestrykning av sjømål i Værebukta og Mossesundet som oppdrag i samarbeid med OrkerødbatterietJeløy . Den samlede lengden til batteriet var på omtrent 50 meter, fordelt på to plan. Batteriet hadde fire standplasser som var klargjort for 10,5 cm kanoner. Brystvernet var omtrent 70 cm høyt. På hver side av dette finnes små dekningsrom med ammunisjonsnisjer.

Batteriet mistet sin taktiske hensikt ved inngåelse av den svensk-norske ikke-angrepspakt i 1915, og ble endelig nedlagt som forsvarsverk ved omlegging av vårt nasjonale artilleri i 1916.

Bjørnåsbatteriets Instruksbok med vedlagte Håndtabell med Fotografier er bevart og finnes i Forsvarsmuseets bibliotek (Sak: 623.19481 1)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]