Brårudåsen batteri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsiktstårnet på festningen og feltkanon

Koordinater: 59°25′02″N 10°27′52″Ø

Brårudåsen batteri eller Braarudaasbatteriet, ligger på toppen av Røreåsen i Horten kommune. Lokalt blir anlegget også omtalt som «Festningen».

Ammunisjonsmagasin i 3. travers med kommandostillingen på taket.

Batteristillingen ble bygget som en forberedt stilling for Posisjonsartilleriet under opptakten til unionsoppløsningen i 1905 som et av Karljohansverns utenverker.[1] Batteriet stod ferdig i 1903 med belgiskbygde 10,5 cm Cockerill-Nordenfelt M/1904 kanoner. Batteriet har standplasser for åtte kanoner adskilt av traverser. I traversene er innbygd dekkede ammunisjonsmagasiner og i 3. travers ble det anlagt en kommandostilling. Batteriet hadde en sterkt buet form og kunne dekke området fra Oslofjorden til Vassbånd ved Borrevannet. Det kunne samvirke med batteriet på Falkensten.[2]

Under krigen tok tyskerne batteristillingen i bruk og bygget blant annet et flakbatteri. med 3.7cm Flak37 luftvernkanon.

Fundamenteringen til denne stillingen finnes fortsatt ved foten av utkikkstårnet.

Det ble også konstruert to fundamenter for 2cm Flak38 lutfvernkanoner, samt en stilling for 60 cm lyskaster på området, i nærområdet rundt åsen festningen ligger på er det også konstruert to luftvernstillinger for 2 cm Flak38. Under krigen var hele området avstengt med piggtråd og skytegraver. Huset som speiderne nå benytter er opprinnelig en vaktstue som tyskerne satt opp i forbindelse med luftvernbatteriet på området.

Batteriet er ikke lenger i Forsvarets eie.[3]

Navn på anlegget[rediger | rediger kilde]

Ved opprettelsen fikk anlegget navnet Braarudaasbatteriet på samme måte som de øvrige batteristillingene som ble etablert av Posisjonsartilleriet. I moderne språk, Brårudåsen batteri. Adkomstveien til batteriet har fått navnet Festningsveien. Slike veinavn finnes en rekke steder i Norge der veier fører frem til befestninger. I likhet med flere andre batteristillinger blir området omtalt som Festningen. Et slikt navn gir bare lokal mening. Brårudåsen batteri er entydig og alminnelig brukt i litteraturen.[4] At anlegget fikk navnet Brårudåsen er uklart da det ligger på det som nå heter Røreåsen.

DNT omtaler området som Festningen.

Artilleri[rediger | rediger kilde]

Batteriet var planlagt med Cockerill-Nordenfelt M/1904 10,5 cm kanoner. I dag står det fastmontert tre Ehrhardt 7,5 cm modell 1901 7,5 cm feltkanoner. Slike feltkanoner var vanlige på en rekke av batteristillingene, men Brårudåsen var planlagt med de tyngre 10,5 cm kanonene. De som er montert her er senere ombygd fra de originale kjerrehjulene til moderne luftfylte hjul og utstyrt slik at de kunne slepes med bil, akselen er her senket med en påskrudd brakett.

Dagens bruk[rediger | rediger kilde]

Området er i dag et populært tur- og rekreasjonsområde på Hortens tak, sammen med Bassengtaket. På festningen kan man nyte utsikten fra utsiktstårnet, eller benytte seg av utegrillen som er satt opp.

Speideren er etablert like ved utkikkstårnet, med sitt eget Speiderhus.

Utsiktstårnet[rediger | rediger kilde]

Utkikkstårnet som ble bygget i 1966 gav en flott panoramautsikt over både Holtandalen og Oslofjorden. Tårnet ble 27. mai 2014 stengt av kommunen på grunn av feil med bærende elementer og konstruksjonen. Tårnet ble senere revet, og et nytt tårn bygget etter modell av det gamle, ble åpnet igjen 1. mai 2016.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Verneplanen, Falkensten
  2. ^ Borreminner om Brårudåsen og Falkensten batterier. Arkivert 2007-02-04, hos Wayback Machine.
  3. ^ Verneplanen/Falkensten.
  4. ^ Halftan Wiig:Glommalinjen ble bygd for 80 år siden, Aftenposten 9. juni 1982.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Braarudaasen2.jpg
Panormabilde over batteriområdet. Batteriet er i virkeligheten mer buet. I bakgrunnen ses Holtandalen