Maldiskusjon:Grensebefestningene 1895–1915

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dingsrud og/eller Urskog fort?[rediger kilde]

Det akteulle fortet er kjent og omtalt både som Dingsrud (ref Ob. Stang) og som Urskog fort. Bør orienteringsmalen reflektere at det er to navn? Jeg mener det. KjellG 13. sep 2009 kl. 21:34 (CEST)

Det offisielle navnet var(er) vel Urskog fort. Dingsrud fort ble visstnok brukt i planleggingsfasen, og det har vel til dels blitt brukt i uoffisiell kapasitet i ettertid. Det er mulig dette burde komme fram i malen på noe slags vis, men ikke som en selvstendig oppføring. Muligens noe slik som: Urskog (Dingsrud) fort? TommyG (d^b) 13. sep 2009 kl. 23:06 (CEST)
NAFs veibok er kanskje ikke den beste ref, men på kartet brukes Dingsrud, i teksten Dingsrud og Urskog. Har funnet en masteroppgave om Urskog som jeg ikke har lest enda, kanskje det står noe fornuftig der? Formen Urskog (Dingsrud) fort kan kanskje brukes. Gjelder ellers mange av de andre anleggene også at de er kjent via forskjellige navn. Personlig synes jeg det er greit å finne alle vanlige navn på en orienteringsmal, men det kan jo forlede en til å tro at det er flere anlegg enn det virkelig er. KjellG 13. sep 2009 kl. 23:21 (CEST)
Området der fortet ligger, heter Dingsrud, hvilket formodentlig også er grunnen til at man har dette andre navnet. Den masteroppgaven du referere til bruker ikke navnet Dingsrud fort, men har en kort forklaring angående navnet:
SitatUrskog kommune endret i 1922 navn til Aurskog, og ble slått sammen med Nordre Høland, Søndre Høland og Setskog til Aurskog-Høland kommune i 1966. I noen kilder betegnes fortet som Aurskog fort. Under planleggingsfasen av fortet blir det betegnet som Dingsrud befestning eller fortet Dingsrud. Det ble bestemt av det militære at fortet skulle hete Urskog fort. Jeg har valgt å bruke det navnet, både fordi det er det vanligste og som går igjen i flest kilder. Det er også dette navnet som er i bruk i dag, nemlig Urskog fort.Sitat
– "Fortet som aldri kom i krig - Urskog fort 1905" - Ellen Monica Mørch

TommyG (d^b) 13. sep 2009 kl. 23:43 (CEST)

Den var jo grei, da heter det Urskog. Mener imidlertid fortsatt at Dingsrud på et eller annet vis bør reflekteres i navigasjonsmalen. Mvh KjellG 13. sep 2009 kl. 23:51 (CEST)
Jeg har prøvd den "Urskog (Dingsrud) fort" formen, så kan vi jo se hvordan det fungerer. TommyG (d^b) 14. sep 2009 kl. 07:34 (CEST)