Langenes batteri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Langenes batteri
Kanonstillinger i Langenes batteri
LandNorge
StedSpydeberg
Kart
Kart
Langenes batteri
59°36′35″N 11°07′06″Ø

Langenes brogalleri sett fra østsiden av Glomma.
Langenes jernbanebro med brogalleriet i bakgrunnen. På høyre side ser man en av blokkhusene tilhørende batteriet.
Luftfoto av Langenes brogalleri fra nord. Skyttergraven for brogalleriet på bredden til høyre. Til høyre for denne sees en av kanonstillingene i batteriet. Blokkhuset på øya sees rett bak jernbanelinja.

Langenes batteri og Langenes brogalleri ligger vest for Glomma ved Langenes jernbanebro i Indre Østfold kommune. Batteriet inngikk som et av de første anleggene i utbyggingen av Glommenlinjen, og sto ferdig allerede i 1899. Batteriet hadde plass til seks 7,5 cm feltkanoner. Anlegget er tildels kraftigere anlagt enn flere av de øvrige batteristillingene fra dette tidsrommet med fullt overdekkende dekningsrom mellom de seks kanonstandplassene.

Etter unionsoppløsningen i 1905 ble anlegget forsterket med et brogalleri med stillinger ut mot Glomma, Langenes brogalleri. Brogalleriet er delvis utsprengt i fjell og med mitraljøsestillinger i betong som kunne bestryke jernbanebroen. Det var ferdig utbygget i 1916. Batteriet ble reaktivert under første verdenskrig. Porter og piggtrådsperringer er fra tiden 1914 – 18.

Til anlegget hører også brønn, oppholdsrom, kjøkken, proviantrom og ammunisjonsrom. I 1935 ble det satt opp luftvernartilleri i området.

Deler av dekningsmuren ved brogalleriet ble skadet under storflommen i 1996.

Hele anlegget er i Forsvarets eie, og er fredet.

Batteriet er et av de eldste anleggene i Glommenlinjen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Langenes batteri». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.