Gråkollen batteri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gråkollen batteri
Gråkollen 2.jpg
Dekningsrom ved Gråkollen batteri

Gråkollen batteri
59°35′56″N 11°04′51″Ø

Gråkollen batteri, også kjent som Grååsen batteri, ligger på vestsiden av Glomma i Indre Østfold kommune. Batteriet inngår i Glommenlinjen, et forsvarssystem bygget opp under de usikre forholdene som ledet frem til unionsoppløsningen i 1905.

Sammen med Høytorp og Trøgstad fort, Fossum brogalleri, Langenes batteri, Skorås søndre batteri, Skorås nordre batteri, Kjellås batteri og Staås batteri utgjorde dette Fossumavsnittet.

Gråkollen batteri ble bygget som en støtte til Langnes batteri som ble ansett for å være for svakt og ha en utsatt beliggenhet. Sammen skulle Fossumavsnittet hindre overgang over Glomma langs aksen Mysen-Oslo på avsnittet fra Langenes jernbanebro til fergestedet ved Grønsund.

Batteriet er bygget som et forberedt batterianlegg for fire kanoner i tiden 1902-03. Det inngår fire separate standplasser for 10,5 cm feltartilleri. I front og på sidene av standplassene er det et lavt brystvern oppbygget i natursten, sand og grus. Bak og noe lavere er standplassene sammenbundet av en vollgang. Mellom kanonene er det i vollgangen innbygd doble ammunisjonsnisjer. I 1918 ble fløykanonstandplassene ombygget for oppstilling av luftvernkanoner til beskyttelse av blant annet Kykkelsrud kraftverk. Bak høyre fløy finner et siktebord i granitt.

Anlegget er fredet og fortsatt i Forsvarets eie.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]