Orkerødbatteriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Siktebordet
En av de to standplassene i batteriet

Orkerødbatteriet, i nyere tid også omtalt som Orkerød skanse, er en artilleristilling som ligger ved OrkerødJeløya i Moss. Batteriet var et av mange fort og batteristillinger som ble etablert på Østlandet fra slutten av 1890-tallet som et ledd i arbeidet med å løsrive Norge fra unionen med Sverige.

Batteriet ble anlagt i 1902 og utgjorde da en del av den Indre Forsvarslinie, linjen Moss – Råde.

Batteriet skulle samarbeide tett med de to andre artilleristillingene i Mosseavsnittet, Bjørnåsbatteriet og batteriet på Verksåsen.

Orkerødbatteriet er delvis nedsprengt i fjell med dekningsgraver og brystvern i grov, tilhogd stein. Brystvernet skal opprinnelig ha vært 1,1 meter høyt tilpasset 10,5 cm artilleri.

Batteri består av to standplasser, hver omtrent 4,5 meter brede. Her skulle det anvendes 10,5 cm Cockerill M/1904 eller 10,5 cm Schneider Canet M/1901 posisjonskanoner, alternativt 7,5 cm Ehrhardt M/1901 eller 8,4 cm M/1984 feltkanoner. Ved siden av standplassene er det anlagt dekningsgraver for mannskapene, og ammunisjonsnisjer er bygd inn i brystvernet. I bakkant av standplassene finnes et siktebord i hugget granitt med innhogde siktlinjer til forterrenget.

Batteriet skulle etter planen bemannes av tre offiserer, tre underoffiserer og 58 menige. I tillegg hadde det plass til 45 hester, spann og forstillinger på flaten der Jeløy kapell ligger i dag.

Orkerødbatteriets oppgave var først og fremst å hindre fiendtlig framrykking mellom Jeløya og Vannsjø, kunne bestryke fiendtlige tropper på Festelandet i Rygge, samt sammen med Verkshöiden batteri å bestryke sjømål i Værlebukta og områder sørover til Revlingen. Også de to batteriene på bysiden kunne kontrabeskytes, dersom disse skulle falle.

Batteriet var involvert i utmarsjer og øvelser mellom 1903 og 1916. Det var bemannet i 1905. Det var i Forsvarets eie fram til 1963. Da ble området overtatt av Moss kommune som militærhistorisk område og fredet. I 1978 ble batteristillingen restaurert av Jeløy Rotary Klubb.

Batteriets Instruksbok og Haandtabel med fotografier finnes i Forsvarsmuseets bibliotek (sak: 623.19481 POS 1).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flyfoto av batteriet