Tom-tom-tromme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Må ikke forveksles med tam-tam-cymbaler.
12 × 8 " (30 × 20 cm) tromme montert på et stativ

Tom-tom trommer, tammer eller Tom Toms er de stemte trommene i et trommesett eller til konserttrommer innenfor klassisk eller marsjmusikk. Disse brukes gjerne i overganger innen bandmusikk mellom vers og kor. I klassisk og marsjmusikk brukes de i stor grad til å underbygge både rytmen i musikkstykket eller til å underbygge dramatiske steder i musikken.

Størrelser[rediger | rediger kilde]

Tommene kommer i mange forskjellig størrelser. Diameteren varierer fra 6" til 20" og med dybder fra 5,5" til 20".
I tillegg så varieres det med eller uten underskinn på trommene. De fleste tommer som brukes til band spilling har underskinn. Dette for å gi en fyldigere lyd som også «synger» noe mer. Tommer som er uten underskinnet kalles for konserttommer og brukes for det meste innen klassisk musikk. Marsjorkester bruker også disse, men da med et litt mer avkuttet skall. Her er vekt viktig.

Tommene er som regel festet til frittstående stativer som holder to og to tommer (av og til tre tommer), eller de er festet til toppen av stortrommen med egnede armer. For marsjtrommeslagere så festes tommene på et rack som igjen festes på en bærevest. Her varierer det med tre til seks tommer i størrelser fra 6" til 14" i diameter som den største i oppsettet i Norge. I USA derimot kan den største tommen være helt opp i 18" i diameter.

Skallet[rediger | rediger kilde]

Tommene er stort sett produsert som laminat, limte rør. Men blir også blitt levert i stål, aluminium, messing, kobber og helbent tre.