Diskusjon:Tamtamtromme

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tom-tom trommer[rediger kilde]

Hei. Foreslår at vi flytter artikkelen til Tom-tom tromme. Det høres mer norsk ut. --- Thomas Bjørndahl (d | b) 8. apr 2011 kl. 16:21 (CEST)

Ingen protester... Artikkelen er flyttet. --- Thomas Bjørndahl (d | b) 13. apr 2011 kl. 07:22 (CEST)

Tom-tom vs. tam-tam[rediger kilde]

Det er feil å bruke betegnelsen «tamtam» om tromme! «Tom-tom»-tromme er riktig betegnelse. Overskriften her må endres fra «Tamtamtromme» til «Tom-tom-tromme» eller «Tomtom-tromme». 2A01:799:663:8000:50EC:3BE3:4826:9FEA 27. des. 2022 kl. 01:24 (CET)[svar]

Ikke feil med tamtamtromme, men overskriften kunne teoretisk endres med en bedre begrunnelse. Etter manualen her følges regelen «norsk form benyttes». Tamtamtromme er det norske navnet, ifølge ordbøker og bruk. Det engelske ordet tomtom benyttes også noen ganger på norsk, særlig i nettbutikker. Spørsmålet er om det oppfattes mer som et engelsk ord, et lån, ikke et naturalisert norsk ord. Jeg tror det siste, og at «tamtamtromme» er riktig norsk ord. Avansert opplegg (diskusjon) 27. des. 2022 kl. 04:27 (CET)[svar]
Men det minst tvetydige er nå kanskje bare «tam (tromme)». Tamtamtromme og tamtam er vel egentlig nærmest gyldige for tre grunnleggende forskjellige slaginstrumenter. Avansert opplegg (diskusjon) 29. des. 2022 kl. 12:52 (CET)[svar]
Bretter ikke ut alt, men norsk-norske og mellomspråklige ordbøker jeg har kunnet se på, ønsker bare tam, tamtam, tamtamtromme for denne trommen (som for gongen) på norsk, og nevner ikke tomtom. F.eks. eng.–no.:
tom-tom 1 sb tamtam(tromme); 2 vb slå på tamtamtromme[1]
og norsk:
tamtam -mmen, -mmer 1 tromme som gir en dump lyd 2 gong (bekken) som slåes med lærkledd klubbe [indisk lydord] tamtamtromme[2]
Imidlertid anfører akkurat følgende utgivelse, som ikke er ordbok eller lingvistisk, men et musikkleksikon, begge om hverandre slik:
tamtam 1) slagverkinstrument uten noen bestemt tonehøyde, som består av en metallplate med svakt oppbøyd kant. Den er vanligvis opphengt i en ramme og slås på midten med en myk klubbe. Tamtam lyder mørkt og tilslørt «drønnende». Når den ikke avdempes, har den lang etterklang. I opera- og symfoniorkestre, hvor den har vært anvendt siden slutten av 1700-tallet, benyttes den for å uttrykke dystre eller truende stemninger …
2) Tamtamtromme er en annen betegnelse for tom-tom (s.d.)
tom-tom, mindre kinesisk tromme med dump klang; anvendes i forskjellige størrelser i jazzorkestre. Trommen kalles ofte – upresist – for tamtam-tromme (se tamtam). Musikken og vi. Cappelen. 1983. s. 219, 231. ISBN 8202090016. 
Den siste er vår tromme; denne kilden er riktignok kanskje også litt svak, da slik tamtam som den kaller «tom-tom» ikke bare er en rent kinesisk tromme slik den påstår? mens den gjør et nummer av presishet.
Også SNL vil tomtom, ordbøker vil tam, tamtam, tamtamtromme og vekker inntrykket at «(tam)tam-» er det «normale», men dette er farlig farvann der alt mulig sikkert er kurant nok. Ting tilsier forøvrig at «tamtam» har gode grunner, både som noe som faller naturlig malende i norsk lydverk (ikke «tåmm tåmm tåmm»), at nettopp f.eks. «tomtom» skal opprinne av «tamtam» ifølge noen, og teoretiske videre påvirkninger (det skal nærme seg «tamtam» der det kommer fra).
Uten å generalisere et sånt prinsipp tenker jeg det sikreste vel bare er å oppføre hovedsakelig det norske ordbøker angir (for utvilsom «norsk form» per lingvistisk kilde), og også nevne andre alternativer hvis det finnes god nok dekning for det?
(Til desto mer forvirring brukes tamtamtromme tilsynelatende ikke uriktig også om bongotromme og djembe…) Avansert opplegg (diskusjon) 13. jan. 2023 kl. 12:16 (CET)[svar]