Tjøtta internasjonale krigskirkegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et steinkors på en stor gresplen.
En nesten uleselig tekst i relieff.
Informasjonstavle [antatt] utenfor krigskirkegårdene på Tjøtta, uten leselig tekst.

Tjøtta internasjonale krigskirkegård er en krigskirkegård som ligger på Nordøya på Tjøtta. På denne krigskirkegården ligger gravene til døde fra fange- og troppetransportskipet DS «Rigel». Den ble åpnet i 1971. Ved siden av ligger Tjøtta sovjetrussiske krigskirkegård med sovjetrussiske krigsfanger som døde ulike steder i Nord-Norge og som ble flyttet hit i 1951 i det som kalles Operasjon Asfalt.

Rigel-katastrofen representerer i antall døde en av de største katastrofene under den andre verdenskrig. Fangeskipet Rigel var på tur sørover da britiske fly bombet skipet den 27. november 1944. I Narvik og Bodø hadde skipet tatt om bord 2248 russiske krigsfanger, 103 tyske fanger og også noen serbere, tsjekkere og nordmenn. I tillegg var det noen hundre mann tysk eskorte og norsk bemanning slik at man antar at det var 2838 mennesker om bord i transportskipet. Av disse døde 2457 mennesker, og dette er ett av de største skipsforlis i verden.

På den internasjonale krigskirkegården ligger døde fra skipet «Rigel». Det er sovjetrussere, tyskere, serbere, tsjekkere og nordmenn.

Norske krigskirkegårder forvaltes av Krigsgravtjenesten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Soleim, Marianne Neerland (2004): Sovjetiske krigsfanger i Norge 1941-1945 - antall, organisering, repatriering. Doktoravhandling. Institutt for historie. Universitetet i Tromsø. Spartacus forlag, ISBN 9788230400432
  • Ericsson, Kjersti (2009): «Når dialogen brytes» i: Tidsskrift for Norsk Psykologforening, Vol 46, nummer 1, s. 81-85

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]