Krigsminnesmerke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Triumfbuen i Paris (Arc de triomphe de l'Étoile) ble bygd 1806–1836. Det 50 meter høye monumentet har inngravert navnene på franske generaler og slagsteder og er reist over den ukjente soldats grav.

Krigsminnesmerke er en bygning, monument, statue eller annet byggverk som feirer seier i krig, eller (mer vanlig i moderne tid) hedrer og minner de som har falt eller blitt såret i krig.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Krigsminnesmerker har ofte vært reist til minne om ærerike seire i krig, og blant kjente minnesmerker er Triumfbuen i Paris og Nelsonsøylen i London. Etter første verdenskrig ble minnesmerkene i større grad reist til minne om døde og sårede i krig. Eksempler på dette er Den ukjente soldats grav og Minnehallen i Stavern.

Typer[rediger | rediger kilde]

Det er stor variasjon blant krigsminnesmerkene, både i størrelse, utførelse og symbolbruk. Skulpturer og minneplaketter er mye brukt, men også større byggverk, gjerne med museum eller besøkssenter i tilknytning til minnesmerket.

Krigsminnesmerker i Norge[rediger | rediger kilde]

Minnehallen i Stavern ble innviet 1926 som Norges nasjonale monument over sjøfolk (krigsseilere) som falt under første verdenskrig

I Norge er krigsminnesmerker kartlagt av Forsvarsmuseet, og informasjon om disse er tilgjengelig i Digitalt museum.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]