Falstadsenteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Falstadsenteret
Falstadsenteret 2008 - the Falstad Centre 2008 (5351210075).jpg
Falstadsenteret på Ekne i Levanger kommune i Nord-Trøndelag er et nasjonalt senter for krigens fangehistorie, humanitær folkerett og menneskerettigheter og åpnet i 2006.
Foto: Ingeborg Hjorth, Falstadsenteret,
Plassering EkneRediger på Wikidata
Etablert2006

Falstadsenteret
63°41′29″N 11°02′29″Ø
Falstadsenterets direktør Tone Jørstad viser en gruppe rundt i skogen hvor fangene ble drept. Relieffet «Arkebusering» er et krigsminnesmerke utført av Odd Hilt (1916–1986) og viser en tysk eksekusjonspeletong som henretter tre norske patrioter.

Falstadsenteret og Falstad museum ligger på Ekne i Levanger kommune i Nord-Trøndelag og er et minnested og senter for menneskerettigheter. Senteret består av Falstad fangeleir og Falstadskogen som ligger et steinkast unna og var rettersted for okkupasjonsmakten. Skogen er i dag krigsgravplass og fredet kulturminne.

Falstad Museum ble etablert i forbindelse med frigjøringsjubileet i 1995, og er innrettet i kjelleren i det som var hovedbygningen for SS-Strafgefangenenlager Falstad. Siftelsen Falstadsenteret ble opprettet 2000 og er et nasjonalt opplærings- og dokumentasjonssenter for krigens fangehistorie, humanitær folkerett og menneskerettigheter. Senteret ble åpnet 7. oktober 2006.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]