James Gandolfini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James Gandolfini
James Gandolfini in Kuwait City 2010 (cropped).jpg
Gandolfini i 2010
Født18. september 1961
Westwood
Død19. juni 2013 (51 år)
Roma
Utdannet ved Rutgers University
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet USA
Språk Engelsk
Utmerkelser Emmy-prisen (2000), Golden Globe (2000), Screen Actors Guild Award (2000)
Aktive år
IMDbIMDbRedigere på wikidata

James Joseph Gandolfini jr. (født 18. september 1961 i Westwood i New Jersey, død 19. juni 2013 i Roma) var en amerikansk skuespiller som er mest kjent fra rollen som Tony Soprano i TV-serien The Sopranos.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Gandolfini var sønn av italienske foreldre og startet sin skuespillerkarriere i New York. Han debuterte på Broadway i 1992 i det kjente stykket Sporvogn til begjær sammen med Jessica Lange og Alec Baldwin.

Gandolfini filmdebuterte 1992 i A Stranger Among Us hvor han hadde en mindre birolle. På film huskes han kanskje best fra rollen som brutal mafia-lakei i True Romance (1993), og som snuff-film-produsenten Eddie Poole i den kontroversielle filmen 8MM (1999). En sentrale rolle hadde han også i grøsseren Fallen (1998), action-komedien The Mexican (2001) og krim-thrilleren The Juror (1996). Andre filmer som kan nevnes er The Last Castle (2001), Terminal Velocity (1994) og Crimson Tide (1995).

The Sopranos[rediger | rediger kilde]

Det var først fra 1999 Gandolfini for alvor ble kjent, og da på grunn av rollen som Tony Soprano i den kjente tv-serien The Sopranos, som har gått i flere land de siste år. I The Sopranos spiller han «mafia-bossen» Anthony «Tony» Soprano. Privat må han hanskes med familiekrangler og være en god ektemann og far. I tillegg til å være i en midtlivskrise og han går derfor til psykiater i flere år. På jobben er det nok å gjøre. Tony må klare å holde rivaliserende gjenger unna, passe på at «gutta» hans samler i nok penger og være forsiktig pga. myndighetene som er i hælene på han. Vi får følge Tony i flere år hvor livet går opp og ned. Han blir skutt, mister nære venner og forretningene svinger også. Gandolfini spiller en troverdig rolle når han er Tony Soprano, både utseeende og livsstilen er nok kanskje det som overbeviser oss mest.[trenger referanse]

James Gandolfini har forøvrig hatt flere lignende roller på film.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Utover film- og TV-karrieren var Gandolfini kjent som en stor fan av motorsykler, og eide selv en Harley Davidson og en Vespa Scooter.

Gandolfini døde av hjerteinfarkt 19. juni 2013 under et ferieopphold i Roma.[1]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]