The Normal Heart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Larry Kramer skrev teaterstykket The Normal Heart.

The Normal Heart er et teaterstykke skrevet av Larry Kramer.

Skuespillet handler om hiv- og aids-spredningen i New York i tidsrommet mellom 1981 og 1984, sett fra øynene til forfatteren og homoaktivisten Ned Weeks. Ned foretrekker større, offentlige konfrontasjoner i motsetning til de rolige, private strategiene foretrukket av kollegene, vennene og kjæresten Felix Turner. De ulike meningene leder til krangler og diskusjoner som kan hindre dem i å nå sitt felles mål.

Skuespillet hadde premiere Off-Broadway i 1985 hos The Public Theater, og ble satt opp igjen i Los Angeles og London i 2004. Den hadde premiere på Broadway i april 2011. John Benjamin Hickey og Ellen Barkin vant Tony Awards for rolleskildringene i Broadway-debuten.

Det var lenge planlagt en filmversjon av stykket, og artisten Barbra Streisand hadde lenge filmrettighetene. Hun samarbeidet med Kramer om å skrive manuset, men andre prosjekter kom i veien for henne.[1] Streisand ansatte en ny manusforfatter som kunne holde seg trofast til teaterstykket og samtidig gjøre manuset filmvennlig.[2] Det manuset sto ferdig i 1995, og HBO tilbød seg å finansiere filmen.[2] Ifølge Streisand tilbød ikke filmselskapet nok penger til å imøtekomme Kramers krav, og da regisserte hun Speilets to ansikter (1996) i stedet.[2][1] Ryan Murphy ble deretter valgt til å regissere filmen for HBO, og The Normal Heart hadde premiere 25. mai 2014. Den vant en Primetime Emmy Award for beste TV-film.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av 1980-årene sliter en jødisk-amerikansk forfatter og homofil aktivist Ned Weeks med å grunnlegge en ny organisasjon som han håper skal fokusere på å øke bevisstheten rundt en ny uidentifisert sykdom som hovedsakelig ser ut til å bare drepe en spesifikk gruppe mennesker: Homofile menn, hovedsakelig i New York City. Dr. Emma Brookner, en doktor og overlevende av polio som derfor bruker rullestol, har litt erfaring angående dette merkelige nye utbruddet men beklager mangelen på nok medisinsk kunnskap om denne sykdommen. Brookner oppmuntrer til avholdenhet mellom homofile menn for deres egen sikkerhet, ettersom det fremdeles ikke er kjent hvordan denne sykdommen egentlig sprer seg.

Ned, en pasient og venn av Brookner, ber sin bror, Ben en advokat, om å bidra til å finansiere en slik organisasjon. Bens holdning til broren er imidlertid å bare gi passiv støtte, og til slutt avsløre hans tilsynelatende homofobi. I mellomtiden blir Ned forelsket og begynner et forhold til New York Times-forfatter Felix Turner. De økende dødstallene øker på grunn av den ukjente sykdommen, som nå antas å være forårsaket av et virus. Sykdommen får status som en epidemi, selv om media stort sett er stille om sitasjonen. Ned innser at Ben er mer interessert i å kjøpe et hus til seg selv for to millioner dollar, enn å støtte Neds aktivisme.

Ned Weeks tar også kontakt med daværende ordfører Ed Koch, og hans administrasjon, i håp om å få hjelp til å finansiere videre forskning om epidemien som etter hvert dreper flere hundre homofile menn - inkludert noen av Neds personlige venner. Neds organisasjon velger som deres president Bruce Niles, selv om Ned og Bruce snart får problemer med å samarbeide om en felles vei videre. Felix avslører i mellomtiden til Ned at han tror at han også har blitt smittet med det nye mystiske viruset. Dr. Brookner tar gradvis på seg rollen som aktivist selv, og bemerker epidemien i andre land over hele verden og til og med blant heterofile par.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Santopietro 2007, s. 110.
  2. ^ a b c Gregg Kilday, Barbra Streisand (9. april 2014). «Barbra Streisand on 'The Normal Heart': 'I Tried Very Hard to Get It Made.'». The Hollywood Reporter. Besøkt 25. februar 2016. 
  3. ^ «Outstanding Television Movie 2014». Academy of Television Arts & Sciences. Besøkt 22. juni 2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Santopietro, Tom (2007). The Importance of Being Barbra: The Brilliant, Tumultuous Career of Barbra Streisand (engelsk) (2 utg.). Macmillan. ISBN 9781429908535. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]