Rullestol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Moderne lettvekts rullestol, laget av titan

Rullestol er et hjelpemiddel for bevegelseshemmede mennesker. Hensikten er å øke den enkeltes mobilitet. Rullestoler er som oftest konstruert som en stol med hjul som må drives med håndkraft.

Rullestoler «anses ikke som kjøretøy», derimot regnes den som fører rullestol «som gående» [1]. Dette gjør at rullestolbrukere skal benytte fortau og ikke veibane.

Rullestoler kan lages som en enkel stol for midlertidig forflytning eller som en stol for langvarig opphold. De forskjellige bruksområdene setter forskjellige krav til komfort, kvalitet og kjøreegenskaper.

Stoler som er beregnet for langvarig og personlig bruk må kunne justeres for å passe brukeren. Dette gjøres ved mekaniske justeringer og bytte av puter, armlener, fotstøtter og nakkestøtter

Elektriske rullestoler[rediger | rediger kilde]

Rullestoler kan også drives av en eller to elektromotorer. Slike stoler er oppladbare og kan ha en forflyttningskapasitet på opp mot 40 kilometer. Trafikkreglene § 1 skriver at motordrevne rullestoler må «være konstruert for en hastighet som ikke overstiger 10 km/t» [2].

Elektriske rullestoler er i større grad enn manuelle rullestoler tilpasset hver enkelt person, da de normalt brukes over lengre tid.

Elektriske rullestoler skal utvikles ihht og godkjennes etter Europeisk norm EN12184.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.