Steven Patrick Morrissey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Steven Patrick Morrissey
Moz
MorrisseySXSW2006.jpg
Morrisey under South by Southwest-festivalen i 2006
FødtSteven Patrick Morrissey
22. mai 1959[1] (60 år)
Davyhulme[2]
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Komponist, sanger, lyriker, musiker, sanger-låtskriver, selvbiograf
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av The Smiths
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Morrissey
KallenavnMoz
SjangerAlternativ rock
Instrumentvokalist
Stemmetypebaryton
Aktive år1978–
PlateselskapRough Trade Records, HMV, RCA, Mercury Records, Attack, Decca Records
InnflytelseJobriath
Nettstedhttp://www.true-to-you.net
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Tidligere band
The Smiths

Steven Patrick Morrissey (født 22. mai 1959 i Manchester, England) var vokalist i det britiske bandet The Smiths, og har etter oppløsningen av bandet gitt ut en rekke album under navnet Morrissey.

Historie[rediger | rediger kilde]

The Smiths blir sett på som et av de viktigste bandene i 1980-tallets post-punk-æra. Morrisseys lyriske komposisjoner blandet med gitarist Johnny Marrs musikk solgte mange album. Bandet gjorde suksess i Storbritannia, Irland og Australia og ble et kultband i USA, hvor de ble spilt mye på såkalt collegeradio. Bandet ble oppløst på grunn av en konflikt mellom Morrissey og Marr.

Etter bruddet ga Morrissey ut en del suksessfulle soloalbum. Han ble på 1990-tallet anklaget for rasisme, på bakgrunn av sanger som «Bengali In Platforms» og «National Front Disco». Dessuten var han ubetenksom med bruken av det britiske flagget under den første gjenforeningskonserten til Madness i Finsbury Park. Et førstesideoppslag i musikkavisa NME førte til at han nektet å snakke med bladet på mange år.

Morrissey led lenge av at han ble sett på som en outsider i musikkindustrien, fordi han var uinteressert i kompromisser og plateselskapers markedsføringsprinsipper. Selv med en stor fanskare hadde albumene hans fra 1996 og utover problemer med å nå det store publikum, og mellom 1999 og 2003 hadde han ikke platekontrakt.

Comeback[rediger | rediger kilde]

Etter å vært ute av rampelyset i flere år, spilte Morrissey inn et nytt album, som ble sluppet på Attack Records (en underlabel av Sanctuary Records). Attack Records var et gammelt reggae-plateselskap fra 1970-tallet, som ble gitt til Morrissey som en del av den nye platekontrakten. Det nye albumet fikk tittelen You Are the Quarry og ble sluppet 17. mai 2004. Albumet ble mottatt med gode kritikker. Singelen «Irish blood, English heart» kom på tredjeplass på den britisk singellista, noe som er den høyeste plasseringen i karrieren hans som soloartist og vokalist i The Smiths. Med utgivelsen av singelen «I Have Forgiven Jesus» i desember 2004 ble Morrissey den eneste artisten som fikk fire låter inn på den britiske singellista det året.

3. april 2006 ble albumet Ringleader of the Tormentors sluppet. Plata fikk gode kritikker og debuterte på 2.-plass på VG-lista. Tre år senere kom hans foreløpig siste album Years of Refusal.

Morrissey er selverklært dyrevernaktivist og en prinsippfast vegetarianer, noe som bl.a. har gitt utslag i at han med The Smiths gav ut albumet Meat is Murder og som soloartist boikotter å spille i Canada som en protest mot landets årlige selfangst.

Konserter i Norge[rediger | rediger kilde]

Morrissey har spilt åtte ganger i Norge.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Samlealbum[rediger | rediger kilde]

Livealbum[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]