Madness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Madness
UtmerkelserMOJO Awards
OpphavLondon, Storbritannia (1979)
Sjanger2 Tone, synthpop, ska, new wave, popmusikk, reggae
Aktive år1979
Plateselskap2 Tone Records, Verve Records, Stiff Records, Virgin Records
InnflytelsePrince Buster
Nettstedhttp://www.madness.co.uk
IMDbIMDb
Medlemmer
Suggs

Madness live på Melkweg, Amsterdam (2005)

Madness er et engelsk band som henter inspirasjon fra flere kilder, selv om fundamentet er sterkt inspirert av ska. Musikken blir ofte kalt Nutty Sound (bokst. nøttelyd, i overf. bet. korka eller syk lyd), og bandet omtales derfor i blant som Nutty Boys. Bandet oppsto i bydelen Camden i London i 1976 under navnet The North London Invaders, og etter flere navneskifter og utskiftninger besto det av Mike «Monsieur Barso» Barsompiano, Chris «Chrissy Boy» Foremangitar, Lee «Kix» Thompsonsaksofon, Graham «Suggs» McPherson som vokalist, Mark «Bedders» Bedfordbass og Daniel «Woody» Woodgatetrommer. Denne besetningen ga i 1979 ut debutsingelen The Prince2 Tone Records, en utgivelse som nådde 16.-plass på de engelske listene og førte til at bandet fikk kontrakt med Stiff Records.

Etter to nye singler som begge klatret høyt på listenekom den første LPen One Step Beyond... som nådde en annenplass på de engelske listene. På denne var også Carl «Chas Smash» Smyth blitt med på trompet, men det var først etter at plata var kommet i butikkene at han ble et fast medlem av bandet og den klassiske besetningen var komplett. I 1980 ga de ut LP-en Absolutely som i likhet med forgjengeren nådde en annenplass, og de to neste årene kom LP-ene 7 og The Rise & Fall som begge også fikk respektable listeplasseringer. I 1982 kom også bandets eneste nummer 1-singel i England, House of Fun ut.

Barson bestemte seg for å forlate bandet i 1984, men ble likevel med på plata Keep Moving. Savnet etter ham ble imidlertid tydelig, og mye av den lekenheten Barson, som hadde skrevet de fleste av bandets melodier, sto for forsvant. De ga ut LP-en Mad Not Mad i 1985 og singelen (Waiting For) The Ghost Train (med gjesteopptreden fra Barson) før de ga seg. Suggs, Smyth, Foreman og Thompson fortsatte riktignok en periode under navnet The Madness, men den selvtitulerte utgivelsen fra 1988 ble en fiasko, og bandet la inn årene.

I årene som fulgte var medlemmene opptatt med en rekke ulike prosjekter, men i 1992 kom de igjen sammen for to konserter under navnet Madstock. Dette ble slik en suksess at de valgte å gjenta det flere ganger, og i 1999 kom comeback-plata Wonderful ut, og bandet fikk sin første topp 10-singel siden 1983 med Lovestruck. På plata hadde de også en sang der de spilte sammen med Ian Dury. Denne ble fulgt opp i 2005 med The Dangermen Sessions Vol. 1 der bandet utelukkende spiller coverlåter. Foreman kan riktig nok bare høres på noen låter, ettersom han forlot bandet under innspillingen. Han ble imidlertid med igjen året etter, og i 2009 kom CD-en The Liberty of Norton Folgate. Samme år spilte de også på Øya-festivalen i Oslo.

Gjennom hele sin eksistens har bandet vært kjent for sine lekne melodier, humoristiske tekster og ikke minst fantasifulle musikkvideoer. Musikkvideoene gjorde også at de ble mye spilt på MTV i kanalens barndom. I 2002 ble alle bandets 28 videoer utgitt på DVD-en Divine Madness.

Albumutgivelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]