Hopp til innhold

Armageddon (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Armageddon
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Action / Katastrofefilm
Utgivelsesår1998
Prod.landUSA
Lengde2 t. 51 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiMichael Bay
ProdusentMichael Bay
Jerry Bruckheimer
Gale Anne Hurd
ManusforfatterJonathan Hensleigh
J.J. Abrams
MusikkTrevor Rabin
Harry Gregson-Williams
SjeffotografJohn Schwartzman
Foran kamera
MedvirkendeBruce Willis
Billy Bob Thornton
Liv Tyler
Ben Affleck
Will Patton
Keith David
Steve Buscemi
Ken Campell
Owen Wilson
Peter Stormare
Annen informasjon
BudsjettUSD 140 millioner
Prod.selskapTouchstone Pictures
Jerry Bruckheimer Films
Valhalla Motion Pictures
Premiere30. juni 1998 (USA)
17. juli 1998 (Norge)
Eksterne lenker

Armageddon er en amerikansk science fiction-action og katastrofefilm fra 1998 regissert av Michael Bay. De ledende rollene spilles av Bruce Willis Billy Bob Thornton, Ben Affleck, Steve Buscemi, Liv Tyler, Ken Campell, Owen Wilson og Peter Stormare.

Filmen kom nesten samtidig som Deep Impact. De to filmene har en rekke likhetstrekk, men er også ganske forskjellige i stil. Sistnevnte er mer dramapreget og regnes som mer realistisk en Armageddon,[1] men den ble ikke så populær hos publikum.[2] Armageddon fikk lunken mottakelse av kritikerne, men ble en stor publikumssuksess i USA (kun forbigått av Redd Menig Ryan).

Den vant Saturn Award for beste sci-fi-film og beste regi. Andre priser inkluderer to Blockbuster Entertainment Award, en BMI Film Music Award og to MTV Movie Awards. Bruce Willis ble tildelt en Razzie Award i klassen verste hovedrolle (også for hans medvirkning i The Siege og Kodenavn Mercury). Det må også nevnes at filmen ble nominert til fire Oscar (beste lyd, beste lydeffekter, beste visuelle effekter og beste musikk).[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter at NASA oppdager at en astroide på størrelse med Texas er på kollisjonskurs med Jorden blir det en kamp mot tiden for å finne en måte å stoppe den på. Mange forslag blir lansert for NASA-sjefen Dan Truman (Billy Bob Thornton), men til slutt er det klart at det bare finnes en reell løsning; et gruppe må sendes til selve astroiden, bore et hull dypt ned i bakken og plassere en atombombe i bunnen, som så skal ødelegge faren. De kommer frem til at det bare er en mann som kan utføre jobben; boresjef Harry S. Stamper (Bruce Willis). Sammen med en gruppe av mer eller mindre eksentriske gærninger blir han hentet for å gjøre jobben sammen med et del av NASAs egne astronauter. Etter en halsbrekkende treningsøkt blir to romferger sendt ut, med et borelag i hver.

Filmen har også en kjærlighetshistorie som handler om Grace (Liv Tyler), og AJ (Ben Affleck) som blir forlovet. Problemet er at Grace er datteren til Harry og Harry og AJ er ikke bestevenner.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Kritikerne

Filmen fikk lunken mottakelse av kritikerne, noe som gjenspeiles i den har fått 40% på Rotten Tomatoes[4] og 42% på Metacritic.[5] Den amerikanske kritikeren Roger Ebert gav den bare 1 av 4 stjerner og beskrev den som et «angrep mot øyne, ører, hjerne og menneskelig fornuft».[6] I 2005 satte han den opp på sin liste over «Eberts mest hatede filmer».[7] Den fikk like hard medfart av anmelderne i Rolling Stone, Washington Post og Variety, mens anmelderne i Newsweek, L.A. Weekly og The New Yorker var blant de som gav den best omtale.[8]

Publikum

Filmen ble en stor publikumssuksess i USA og globalt. Den innbrakte 553,7 millioner dollar på verdensbasis, hvorav 201,6 millioner i USA alene. Den ble den mest innbringende filmen på verdensbasis i 1998 og den nest mest innbringende i USA.[9] Produksjonskostnadene var på 140 millioner dollar. I tillegg ble 25 millioner dollar ble brukt på annonsering.[10]

Musikk

Armageddon-soundtracket inneholder bidrag fra mange kjente grupper og artister, deriblant Aerosmith, Journey, ZZ Top og Bon Jovi. Musikken er lagd av Trevor Rabin.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Fra premieren på Armageddon i 1998. Willis med lue og solbriller mellom Steve Buscemi og Billy Bob Thornton

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ MSNBC - The accuracy of 10 disaster flicks «'Deep Impact' more realistic than 'Armageddon'»
  2. ^ «Disaster Movies». Box Office Mojo. Besøkt 23. mars 2008. 
  3. ^ IMDb awards
  4. ^ Rotten Tomatoes
  5. ^ Metacritic
  6. ^ «Ebert, Roger». Arkivert fra originalen 8. april 2013. Besøkt 3. mai 2022. 
  7. ^ «Eber, Roger - Ebert's Most Hated (11.08.2005)». Arkivert fra originalen 28. juni 2009. Besøkt 3. mai 2022. 
  8. ^ Metacritic - critic reviews
  9. ^ Boxofficemojo
  10. ^ The Numbers

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata