Armageddon (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Armageddon

Generell informasjon
Sjanger Sciencefiction - Action - Katastrofefilm

Nasjonalitet USA
Utgitt 30. juni 1998 (USA)
17. juli 1998 (Norge)

Lengde 151 min.
Aldersgrense 15 år
Produksjon
Regissør Michael Bay
Manus Jonathan Hensleigh
J.J. Abrams

Produsent Michael Bay
Jerry Bruckheimer
Gale Anne Hurd
Musikk Trevor Rabin
Harry Gregson-Williams
Sjeffotograf John Schwartzman
Klipp Mark Goldblatt
Chris Lebenzon
Glen Scantlebury

Medvirkende Bruce Willis
Billy Bob Thornton
Liv Tyler
Ben Affleck
Will Patton
Keith David
Steve Buscemi

Annen informasjon
Budsjett $140 millioner
Totalomsetning $553,7 millioner

Armageddon er en amerikansk action, science fiction og katastrofefilm fra 1998 regissert av Michael Bay. Hovedrollen spilles av Bruce Willis, mens andre sentrale roller spilles av Billy Bob Thornton, Ben Affleck, Steve Buscemi, Liv Tyler, Ken Campell, Owen Wilson og Peter Stormare.

Filmen kom nesten samtidig som Deep Impact. De to filmene har en rekke likhetstrekk, men er også ganske forskjellig i stil. Sistnevnte er mere dramapreget og regnes som mer realistisk en Armageddon,[1] men gjorde det dårligere på kino.[2] Den fikk lunken mottakelse av kritikerne, men ble en stor publikumssuksess i USA (kun forbigått av Redd Menig Ryan).

Den vant Saturn Award for beste Sci-Fi film og beste regi. Andre priser inkluderer to Blockbuster Entertainment Award, en BMI Film Music Award og to MTV Movie Awards. Bruce Willis ble tildelt en Razzie Award i klassen verste hovedrolle (også for hans medvirkning i The Siege og Kodenavn Mercury). Det må også nevnes at den ble nominert til fire Oscar (beste lyd, beste lydeffekter, beste visuelle effekter og beste musikk).[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter at NASA oppdager at en astroide på størrelse med Texas er på kollisjonskurs med Jorden blir det en kamp mot tiden for å finne en måte å stoppe den på. Mange forslag blir lansert for NASA-sjefen Dan Truman (Billy Bob Thornton), men til slutt er det klart at det bare finnes en reell løsning; et team må sendes til selve astroiden, bore et hull dypt ned i bakken og plassere en atombombe i bunnen, som så skal ødelegge faren. De kommer frem til at det bare er en mann som kan utføre jobben; boresjef Harry S. Stamper (Bruce Willis). Sammen med sitt team av mer eller mindre eksentriske gærninger blir han hentet inn for å gjøre jobben sammen med et del av NASAs egne astronauter. Etter en halsbrekkende treningsøkt blir to romferger sendt ut, med et borelag i hver.

Filmen har også en kjærlighetshistorie som handler om Grace (Liv Tyler), og AJ (Ben Affleck) som blir forlovet. Problemet er at Grace er datteren til Harry og Harry og AJ er ikke bestevenner.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Kritikerne

Filmen fikk lunken mottakelse av kritikerne, noe som gjenspeiles i den har fått 40% på Rotten Tomatoes[4] og 42% på Metacritic.[5] Den amerikanske kritikeren Roger Ebert gav den bare 1 av 4 stjerner og beskrev den som et «angrep mot øyne, ører, hjerne og menneskelig fornuft».[6] I 2005 satte han den opp på sin liste over «Eberts mest hatede filmer».[7] Den fikk like hard medfart av anmelderne i Rolling Stone, Washington Post og Variety, mens anmelderne i Newsweek, L.A. Weekly og The New Yorker var blant de som gav den best omtale.[8]

Publikum

Filmen ble en stor publikumssuksess, i både USA og globalt. Den innbrakte $553,7 millioner på verdensbasis, hvorav $201,6 millioner i USA alene. Den ble den mest innbringende filmen på verdensbasis i 1998 og den nest mest innbringende i USA.[9] Produksjonskostnadene var på $140 millioner, samt $25 millioner på annonsering.[10]

Musikk

Armageddon-soundtracket inneholder mange kjente grupper og artister, blant annet: Aerosmith, Journey, ZZ Top og Bon Jovi. Musikken er lagd av Trevor Rabin.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]