Sotmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sotmåler
Sotmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Odezia atrata
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: sotmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Odezia
Habitat: blomsterenger
Utbredelse: Palearktis

Sotmåler (Odezia atrata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne dagflygende arten er umiskjennelig, silkeaktig svart med hvite vingespisser på forvingene. Den finnes nord til det sørlige Nordland i Norge, men er sjelden på Vestlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 22 – 27 mm), slank, svart måler. Arten er helt umiskjennelig og kan ikke forveksles med noen andre. Hele dyret bortsett fra frynsene rundt forvingens spiss, som er hvite, er dypt, silkekaktig svart. Larven er naken og blekgrønn på farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på blomsterenger og andre varme, åpne områder med rik vegetasjon. Larvene lever på blomstene av ulike skjermplanter (Apiaceae), blant andre jordnøtt (Conopodium majus), sløke (Angelica sylvestris), hundekjeks (Anthriscus sylvestris) og spansk kjørvel (Myrrhis odorata). De voksne målerne flyr om dagen i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over hele Europa, og i Nord-Asia. I Norge er den funnet nord til det sørlige Nordland, men synes mangle på sentrale deler av Vestlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]