Sompting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sompting
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Adur
Admin. grevskap: West Sussex
Seremon. grevskap: West Sussex
Status Landsby (village)
Befolkning 8 514 (2001)
Postkode: BN15

Sompting er en landsby og et verdslig sogn i West Sussex i England. Den ligger i distriktet Adur, mellom Lancing og Worthing, vet foten av sørhellingen til South Downs.

Landsbyen er nevnt i Domesday Book (1086) som Sultinges. Navnet antas å betyr «de som bor ved en myr». Sognekirken, viet jomfru Maria, er fra angelsaksisk tid, og har et uvanlig tårn av typen Rhenish Helm. Den ble reist omkring 960, og senere noe endret av normannerne da William de Braose gav den til Tempelridderne i det 12. århundre. I det 15. århundre ble den gitt til johanittene.

Bygningen Sompting Abbots var opprinnelig en herregård fra normannisk tid. Den nåværende bygningen er resultatet av ombygging som var ferdig i 1856, og den brukes som skole. Navnet kommer av et den var eid av abbeden av Fecamp i Normandie, og senere av abbeden av Syon Abbey i Middlesex. I 1248 hadde abbeden av Fecamp også et fengsel i landsbyen. Caroline av Braunschweig, Georg IVs gemalinne, bodde der i 1814 da hun var på vei til kontinentet.

Sompting Rectory, prestegården, er i sin nåværende form fra 1791, men også denne bygningen går lenger tilbake. Den var i Tempelriddernes eie fra 1154, og ble gitt videre til johanittene i det 15. århundre. Under andre verdenskrig var det en krigsfangeleir på eiendommen.

Menighetssalen, Parish Hall, ble opprinnelig bygget som et studierom i 1889 av H.P. Crofts, eieren av Sompting Abbots. Landsbyens metodistkirke ble reist i 1887.

Sognet omfatter også Beggars Bush, Upper Cokeham og Lower Cokeham.