Slaget om Nam Dong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget om Nam Dong
Konflikt: Vietnamkrigen
Dato56. juli 1964
StedNam Đông i Thừa Thiên-provinsen Sør-Vietnam
ResultatSørvietnamesisk seier
Stridende parter
Flagg til Sør-Vietnam Sør-Vietnam
USAs flagg USA
Australias flagg Australia
Vietnams flagg Nord-Vietnam
Flagg til FNL FNL
Kommandanter og ledere
USAs flagg Roger DonlonUkjent
Styrker
Flagg til Sør-Vietnam 360
USAs flagg 12
Australias flagg 1
Til sammen rundt 1000
Tap
Flagg til Sør-Vietnam 115 døde/skadet
USAs flagg 9 døde/skadede
Australias flagg 1 død
Ukjent, 62 lik etterlatt

Slaget om Nam Dong var et slag utkjempet under Vietnamkrigen da Viet Cong-geriljaer og soldater fra Vietnams folkehær angrep en sørvietnamesisk sivilgarde-base i et forsøk på å ta kontroll. Angrepet ble slått tilbake, men med store tap.

Slaget[rediger | rediger kilde]

Nam Dong-basen lå rundt 50 kilometer vest for Da Nang i en dal i nærheten av grensen til Laos, og var bemannet av sørvietnamesiske personell med amerikanske og australske rådgivere. Basen lå nær Ho Chi Minh-stien, og var et horn i siden for lokale FNL-enheter.

FNL igangsatte et overraskelsesangrep basen klokken 2:30 på natten, og nådde de ytre forsvarsverkene hvor sørvietnamesiske spesialstyrker lyktes i å holde ut i fem timer inntil FNL omsider avbrøt operasjonen. Geriljaene trakk seg tilbake i jungelen innen soloppgang. Klokken 9:45 ankom United States Marine Corps-helikoptre for å støtte spesialstyrkene. Ved slagets avslutning hadde 372 allierte soldater holdt tilbake dødelige angrep fra rundt 900 nordvietnamesiske tropper og FNL-soldater, i tillegg til å ha bombardert geriljaer som forsøkte å komme seg inn i dalen.

Kaptein R. C. Donlon ble den første amerikaneren til å motta Medal of HonorÆresmedaljen – for å ha drept to FNL-gravere og dermed hindret dem i å bryte inn i basen, selv om han selv fikk splintskader i prosessen.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

En australsk soldat, Warrant Officer Kevin Conway, ble foreslått at skulle motta Victoria Cross-medaljen av hans kommandant, Oberst Francis Philip Serong. Medaljen er den høyeste utmerkelsen i det australske militæret. Kevin Conway befant seg under slaget i en av de fremste skyttergravene med den amerikanske sersjanten Gabriel Alamo, som ble drept under det nordvietnamesiske angrepet. Conway bemannet bombekasteren på egen hånd, og holdt fienden tilbake lenge inntil han omsider ble tvunget til å sprenge området han selv befant seg i for å redde basens forsvarsverker.[1]

Conway var den første australieren som ble drept under Vietnamkrigen, men mottok aldri noen utmerkelse. Ifølge Serong skyldtes det den amerikanske spesialstyrkepolitikken at Conway ikke mottok Victoria Cross. Sersjant Alamo, som befant seg i den samme skyttergraven, mottok Distinguished Service Cross.

Den amerikanske sersjanten Terrance D. Terrin ble også gitt sølvstjernen for modig innsats under slaget.

Et av slagene i filmen The Green Berets fra 1968 refererte til slaget om Nam Dong.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «One Who Was Belligerent». TIME Magazine. 11. desember 1964. Arkivert fra originalen 30. september 2007. Besøkt 22. april 2007.