Hopp til innhold

Operasjon Passage to Freedom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vietnamesiske flyktninger i Haiphong i august 1954

Operasjon Passage to Freedom, (engelsk: Operation Passage to Freedom) var en betegnelse United States Navy brukte for transportoperasjonen av 310 000 vietnamesiske sivile og militære fra det kommunistiske Nord-Vietnam til Sør-Vietnam i forbindelse med delingen av landet i 1954. I tillegg til den amerikanske aksjonen fraktet også det franske militære rundt 500 000 mennesker fra nord til sør, og i tillegg reiste flere tusen sørover i egen regi.

I 1949 ble en ikke-kommunistisk rivaliserende regjering satt opp i Saigon under navnet Staten Vietnam, ledet av den tidligere keiseren Bảo Đại. Etter avslutningen av Første indokinesiske krig fastsatte fredskonferansen i Genève i 1954 mellom Frankrike og Việt Minh en midlertidig deling av Vietnam langs den 17. breddegrad.

Delelinjen ble etablert 21. juli 1954 som en demilitarisert sone, og fulgte i hovedsak Ben Hai-elvens løp til grensen til Laos, og 5 km på begge sider av elven var en del av sonen. Delingen av landet skulle etter avtalen vare fram til det kunne bli avholdt valg i sør, senest i 1956. Både perioden fram til valgene, og gjennomføringen av disse skulle overvåkes av en internasjonal kontrollkommisjon, bestående av Polen, India og Canada.

Flyktninger fra nord til sør

[rediger | rediger kilde]

I 300 dager, fram til 18. mai 1955, var grensen mellom nord og sør åpen slik at folk fritt kunne flytte til den delen av landet de ønsket å bo i. Dette førte til en flyktningstrøm på mellom 800 000 og en million nordvietnamesere fra nord til sør, for en stor del katolikker som fryktet religiøs forfølgelse under kommunistene. 310 000 av disse ble evakuert gjennom under Operasjon Passage to Freedom, organisert av United States Navy i oktober 1954.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]