Nord-Vietnams invasjon av Laos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nord-Vietnams invasjon av Laos
Dato19581959
StedLaos
ResultatSeier til Nord-Vietnam, som okkuperte deler av Laos og deretter avstod disse områdene til Pathet Lao.
Stridende parter
Laos LaosVietnam Nord-Vietnam
Laos Pathet Lao
Ho Chi Minh-stien gjennom Laos

Nord-Vietnam invaderte Laos mellom 1958 og 1959. Invasjonen var strategisk viktig for å beskytte Ho Chi Minh-stien, men markerte også direkte støtte til Pathet Lao.

Invasjonen begynte med at Nord-Vietnams hær invaderte og okkuperte flere byer i Xépôn-distriktet, nær den demilitariserte sonen mellom Nord-Vietnam og Sør-Vietnam. Hanoi hevdet at landsbyene hadde vært en historisk del av Vietnam for å rettferdiggjøre okkupasjonen. Laos gjorde et mislykket forsøk på å gjenerobre områdene, og kamper brøt ut langs hele grensen mellom de to landene. Etter at all motstand var beseiret, trakk Nord-Vietnam seg tilbake og gav Pathet Lao kontroll over områdene.

Den korte krigen kan assosieres med borgerkrigen i Laos, men skiller seg litt ut siden det var en krig mellom Nord-Vietnam og Laos og ikke den laotiske regjeringen og Pathet Lao. På en annen side markerte den korte krigen Nord-Vietnams inntog i Laos, og starten på deres direkte involvering i borgerkrigen i landet.

Ifølge den offisielle historien som ble publisert etter krigen, hadde Nord-Vietnams mål vært å virke som en kommando over Pathet Lao, organisere forsendingen av materiell støtte til organisasjonen og få en mer direkte kommando over vietnamesiske frivillige enheter som oprererte i Xam Nua, Xiangkhoang og Viangchan. Dette var et brudd på betingelser Hồ Chí Minhs regjering hadde godtatt under Genève-konferansen om å avstå fra «forstyrre» internale affærer i Laos.

Se også[rediger | rediger kilde]