Slaget om An Lộc

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget om An Lộc
Konflikt: Del av Påskeoffensiven, Vietnamkrigen

An Lộc sett fra luften i 2009
Dato13. april - 20. juli 1972
StedAn Lộc, Sør-Vietnam
11°39′9,8″N 106°36′33,5″Ø
ResultatSørvietnamesisk seier
Stridende parter
Vietnams flagg Nord-Vietnam
FNL FNL
Sør-VietnamSør-Vietnam
USAs flaggUSA
Kommandanter og ledere
Trần Văn TràLê Văn Hưng
Lê Nguyên Vỹ
Styrker
ca 35 500Ved An Lộc: 7 500[1]
Forsterkninger: 20 000
Ildstøtte fra US Air Force og US Navy
Tap
Vietnamesiske kilder: 2 000 døde, 5 000 sårede[2]
Amerikanske kilder: 10 000 døde, 15 000 sårede, 27 stridsvogner ødelagt i An Lộc
8 000 drept eller savnet, herunder 2 300 i An Lộc. 30 stridsvogner og 50 PPK ødelagt
Hendelser under påskeoffensiven
Første slag om Quảng Trị · Andre slag om Loc Ninh · Slaget om An Lộc · Slaget om Đồng Hới · Slaget om Kon Tum · Operasjon Linebacker II · Andre slag om Quảng Trị

Slaget om An Lộc var et større slag under Vietnamkrigen, som varte i 66 dager og kom en del av den nordvietnamesiske Påskeoffensiven i 1972. Slaget endte med sørvietnamesisk seier, da Nord-Vietnam og FNL ikke lyktes i å innta byen og slik ble stoppet i deres framrykning mot den sørvietnamesiske hovedstaden Saigon ca 140 km unna.

Påskeoffensiven[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Påskeoffensiven

Påskeoffensiven var en militær offensiv under Vietnamkrigen som ble iverksatt av Nord-Vietnam gjennom Vietnams folkehær og FNL rettet mot de posisjonene som ble hold av Sør-Vietnams hær (ARVN) og amerikanske styrker i perioden 30. mars til 22. oktober 1972.

An Lộcs betydning[rediger | rediger kilde]

8. april erobret de nordvietnamesiske styrkene den lille byen Lộc Ninh[3] 32 km nord for An Lộc ved grensen til Kambodsja hvor FNL satte opp et nytt hovedkvarter.

Området nordøst for Saigon ble forsvart av det sær-vietnamesiske III Korps, under kommando av Nguyễn Văn Minh. Også den langt større byen Tây Ninh rundt 100 km lenger sørvest ble også angrepet, og kunne vært en naturlig hovedmål for offensiven i dette området. Nguyễn Văn Minh fikk imidlertid overbevist president Nguyễn Văn Thiệu om at det var An Loc, og ikke Tây Ninh som var et av hovedmålene på det sørlige frontavsnittet for den tredje fasen av Påskeoffensiven, da en erobring av An Loc ville ha åpnet veien til Saigon.

Sørvietnamesisk soldat med en M72 panservernrakett under forsvaret av An Lộc

Kampene[rediger | rediger kilde]

Utslått nordvietnamesisk stridsvogn i An Lộc

13. april rykket de nordvietnamesiske styrkene videre sørover for å innta provinshovedstaden An Lộc i den daværende Binh Long-provinsen (i dag vestlige del av Binh Phuoc), 32 km unna Lộc Ninh. Rundt halvparten av Lộc Ninhs forsvarere hadde tatt seg tilbake til An Lộc og deltok i forsvaret av byen. Angrepet på byen ble innledet med et tungt artilleriangrep som la det meste av byen i ruiner. Deretter ble byen angrepet av en rekke nordvietnamesiske T-54 stridsvogner.

Det var harde kamper med store tap på begge sider om byen, og disse varte fram til 12. juni da de nordvietnamesiske styrkene måtte gi opp og trekke seg tilbake fra området etter at en rekke offensiver mot byen hadde blitt stoppet. Samme dag ble over 1 000 sårede sørvietnamesiske soldater evakuert.[4] De sørvietnamesiske forsvarerne fikk en omfattende luftstøtte fra blant annet amerikanske Boeing B-52 Stratofortress, Lockheed AC-130 og Bell AH-1 Cobra, samt fly fra fire amerikanske hangarskip og noen kampfly fra det sørvietnamesiske flyvåpen.

Nord-Vietnam trakk langsomt ut sine styrker nord- og vestover, men fortsatte imidlertid å beskyte byen med artilleri. 18. juni ble imidlertid slaget offisielt erklært for å være over.

Ettervirkninger[rediger | rediger kilde]

Seieren i An Lộc var imidlertid ikke fullstendig, da sørvietnameserne ikke lyktes i åpne veien til Saigon før i juli. Den 18. sørvietnamesiske divisjonen ble sendt til byen, for å erstatte den utslitte 5. divisjon. Den 18. divisjonen ble spredt mer ut fra An Lộc for å presse de nordvietnamesiske styrkene lengre unna og stabilisere området. Slaget viste hvor avhengig de sørvietnamesiske styrkene fortsatt var av amerikansk luftstøtte. For de nordvietnamesiske styrkene viste slaget nordvietnamesernes logistikk problemer, da de måtte avbryte kampene etter hvert angrep for å få fram nye forsyninger.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thi, Lam Quang, Hell in An Loc, the 1972 Easter Invasion and the Battle that Saved South Viet Nam, side 80
  2. ^ Hồ sơ cục Quân y: Chiến dịch Nguyễn Huệ 4/1972 - 1/1973
  3. ^ Thi, Lam Quang, Hell in An Loc, the 1972 Easter Invasion and the Battle that Saved South Viet Nam, side 56-57.
  4. ^ Major A.J.C. Lavalle (red): Air Power and the 1972 Spring Invasion, side 104, Washington, D.C.: Office of Air Force History, 1985
  5. ^ Thi, Lam Quang, Hell in An Loc, the 1972 Easter Invasion and the Battle that Saved South Viet Nam, side 213-214.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]