Hopp til innhold

Đắk Sơn-massakren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et lite barn brannskadet under massakren

Đắk Sơn-massakren fant sted 5. desember 1967 da styrker fra FNL under Vietnamkrigen gikk inn i landsbyen Đắk Sơn i Đắk Lắk-provinsen i Vietnams sentrale høyland.

To FNL-bataljoner på rundt 600 mann tilsammen drepte 252 sivile, menn, kvinner og barn i en hevnaksjon i denne landsbyen som var bebodd av 2 000 mennesker fra den etniske minoriteten degar som var motstandere av den vietnamesiske FNL-geriljanen. FNL antok at landsbyen hadde gitt ly til flyktninger som prøvde og slippe unna FNL-styrkene.[1] FNL-soldatene brukte flammekastere for å ødelegge skjulesteder og drepe de som bodde der.[2]

Da FNL-soldatene avfyrte ders våpen, gjemte folk seg inne i husene sine, og noen som gjemte seg tilfluktsrom ble drept av røykforgiftning. De husene som ikke ble ødelagt av flammekastere ble sprengt med granater, og da FNL-styrkene trakk seg ut, satte de fyr på de sentrale delene av byen. I det de forlot byen, skøy FNL-styrkene 60 av de 160 til da overlevende. De resterende ble tatt som gisler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Spector, Ronald H. (1993). After Tet: The Bloodiest Year in Vietnam. 
  2. ^ Krohn, Charles A. The Last Battalion. s. 30. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Krohn, Charles A.: The Lost Battalion: Controversy and Casualties in the Battle of Hue, Westport, Conn: Praeger, 1993.
  • Spector, Ronald H.: After Tet: The Bloodiest Year in Vietnam, New York: Free Press, 1993.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata