Operasjon Lam Son 719

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Operasjon Lam Son 719
Konflikt: Vietnamkrigen

Sørvietnamesiske styrker inne i Laos
Dato8. februar til 25. mars 1971
StedSørøstlige Laos
ResultatNordvietnamesisk seier
Stridende parter
USAs flagg USA
Sør-Vietnams flagg Sør-Vietnam
Laos’ flagg Kongedømmet Laos
Vietnams flagg Nord-Vietnam
Laos’ flagg Pathet Lao
Kommandanter og ledere
Sør-Vietnams flagg Hoàng Xuân LãmVietnams flagg Le Trong Tan (militært)
Vietnams flagg Le Quang Dao (politisk)
Styrker
Sør-Vietnams flagg 20 000
USAs flagg 10 000 støttestyrker i Sør-Vietnam
Mellom 20 000 og 35 000
Tap
Sør-Vietnams flagg 1 529 drept
5 483 såret
625 savnet[1]
USAs flagg 253 drept
1 149 såret
38 savnet[2]
2 163 drept
6 176

Operasjon Lam Son 719 (vietnamesisk: Chiến dịch Lam Sơn 719 eller Chiến dịch đường 9 – Nam Lào) var en begrenset militær innmarsj under Vietnamkrigen i det sørøstlige Laos av sørvietnamesiske styrker mellom 8. februar og 25. mars 1971. USA støtte innmarsjen ved å gi logistikk-støtte, luftstøtte og artilleristøtte, men bakkestyrkene hadde lovforbud mot å gå inn på laotisk område.

Formålet med innmarsjen var å forhindre fremtidige offensiver fra Nord-Vietnams hær i Sør-Vietnam ved å kutte forsyningslinjene som gikk gjennom det omfattede nettverket av veier og stier, kalt Ho Chi Minh-stien.

Ved å iverksette et slik angrep med de veletablerte nordvietnamesiske forsyningslinjene håpet den amerikanske og den sørvietnamesiske overkommandoene å løse flere presserende forhold. En hurtig seier i Laos ville styrke moralen og selvtilliten i Sør-Vietnams hær, og var god etter de vellykkede aksjonene i Kambodsja året før. Det ville også vise at sørvietnameserne var i stand til å forsvare sitt eget land i lys av den pågående tilbaketrekkingen av de amerikanske styrkene fra Vietnam. Operasjonen ble derfor en prøve på hvor vellykket politikken med å overføre ansvaret fra bakkekampene fra amerikanske styrker til sørvietnamesiske og deres evne til å operere alene.

Operasjonen ble imidlertid mislykket av flere grunner. Svak planlegging, manglende politisk og militær evne, både fra Sør-Vietnams og USAs side, til å handle i forhold til de militære realiteter, og svak gjennomføring, kombinert med en besluttsom motstand fra en dyktig fiende. Operasjonen ble derfor katastrofal for Sør-Vietnam, da de også mistet noen av sine beste enheter i kampene.

Et annet resultat av operasjonen var at politbyrået i det vietnamesiske kommunistparti bestemte å iverksette en større offensiv i sør tidlig i 1972, noe som ble til påskeoffensiven det følgende året.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ William Nolan: Into Laos, Novato CA: Presidio Press, 1986, tr. 358
  2. ^ Kapittel 11 Arkivert 19. oktober 2016 hos Wayback Machine. American Miltary History, bind II
  3. ^ Davidson, Phillip: Vietnam At War: 1946–1975, side 699, Novato CA: Presidio Press, 1987

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]