Agent Orange

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et helikopter av typen UH-1D, tilhørende 336. luftkampani, sprayer et jungelområde i Mekongdeltaet, 26. juli 1969
En vietnamesisk professor er avbildet med en gruppe handikappet barn som ble rammet av Agent Orange

Agent Orange var et av USAs kjemiske våpen under blant annet Vietnamkrigen. Det besto av like deler 2,4–D (2,4–diklorfenoksyeddiksyre) og (2,4,5–triklorfenoksyeddiksyre). I Norge ble en tilsvarende blanding solgt under navnet "Busk- og krattdreper" fram til den mistet godkjenningen i 1973. Agent Orange ble brukt til å fjerne blader på trær i skogene der mange vietnamesiske soldater og sivile flyktet eller gjemte seg. Agent Orange var i bruk i Vietnam fra 1961 til 1971 og var det klart mest brukte stoff for å fjerne løvverket fra trærne. Andre mindre brukte stoffer er Agent Purple, Pink, Green, Blue og White. Agent Orange var forurenset med dioksin som kan føre til helseskader som for eksempel nedsatt immunforsvar, forskjellige typer kreft og misdannelser. Utslippene av Agent Orange over Vietnam er av mange regnet som grunnen til at det er overhyppighet av misdannelser hos lokalbefolkningen i berørte områder i Vietnam, og også hos amerikanske soldater som var i kontakt med stoffet på ulike måter. Den amerikanske Vietnamveteranforeningen inngikk i 1984 forlik med firmaene som produserte Agent Orange (i hovedsak Monsanto Corporation og Dow Chemical) pålydende $180 millioner, noe som utgjorde 1 200 amerikanske dollar utbetalt som engangssum til de verst rammede veteranene.

Til sammen ble det i perioden 1962-1971 sprøytet over 75 millioner liter Agent Orange over Vietnam. USAs myndigheter estimerer at ca. 20 % av all utmark i Sør-Vietnam ble sprøytet minst én gang. Væsken som ble brukt hadde en konsentrasjon som var 13 ganger høyere enn det som var anbefalt av amerikanske myndigheter til bruk i landbruket. Prøver tatt i elveleier, drikkevannskilder og landbruksarealer i Sør-Vietnam har vist konsentrasjoner over 100 ganger mer enn det som er ansett som helseskadelig av USAs helsemyndigheter.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Agent Orange – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons

militærstubbDenne militærrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.