Sløyfe (klesplagg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En moderne, ferdigknyttet sløyfe av fløyel utstyrt med strikk og hekte.
Kravaten, ulike typer knyttede halstørkler som kom i den europeise herremoten på 1600-tallet, er forløperen for moderne sløyfer. Dette selvportrettet av den franske maleren Jacques-Louis David fra 1794 viser en ung mann i samtidens mote med blant annet halsbind knyttet i en sløyfe.

Sløyfe (også kalt flue, tversover eller tversoversløyfe) er et enkelt plagg i form av et smalt halsbind knyttet med løkker og båret rundt halsen ved finere anledninger. Sløyfer blir vanligvis båret av menn rundt skjortekraven på samme måte som slips. De opprinnelige sløyfene var halsbind og bånd som ble knyttet rundt halsen. Senere har det blitt langt vanligere at det selges ferdige sløyfer med strikk.

Sløyfene og slipsene i sin moderne form ble til på midten av 1800-tallet. Utformingen av skjortekravene gjorde at man måtte lage tynnere og smalere halsbind enn det man hadde brukt før. En slags sløyfer hadde imidlertid blitt brukt lang tid i forveien og kan spores tilbake til kravatene. Det var knyttede halstørkler som oppstod i den franske militærmoten på 1600-tallet, og som ble båret som sivilt plagg fram til første verdenskrig.

Sløyfe var meget vanlig på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Bortsett fra en kort renessanse i 1960-årene ble sløyfen etter hvert helt erstattet av slipset (som nå også langt på vei er gått ut av bruk). Sløyfe brukes i dag mest til smoking eller livkjole.

Sløyfer kan være laget av hvilket som helst tekstilmateriale, men de fleste er laget av silke, polyester, bomull, eller en blanding av stoffer.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Winston Churchill og Alfred Kinsey var kjente sløyfebrukere. Norges mest profilerte sløyfebruker er i dag professor Per Fugelli. Også politimester Carl Mentz Rynning-Tønnesen var en profilert sløyfe-bruker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Slik knyter du en sløyfe