Skjorte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tradisjonell blå skjorte med lange ermer, knapper og nedfelt krage.
Finere, rutete bomullsskjorte med snippkrage pakket for salg i butikk

En skjorte er et klesplagg som brukes på overkroppen. En skjorte lukkes vanligvis med knapper på forsiden og kan ha både lange og korte ermer. En skjorte kan både brukes i hverdagen til eksempelvis olabukser og i mer formelle anledninger til en dress. En skjorte bruker også sammen med eksempelvis smoking eller kjole og hvitt, men da gjerne i finere tekstil og med en annen snipp (krage), front eller mansjett (enden av skjorteermet). Skjorter kan også ha lommer, skulderklaffer og annet. Skjorter bæres tradisjonelt av menn.

En skjorte til kjole og hvitt (livkjole) er hvit med høy krave, tidligere hadde den et stivt bryst. Skjorte-mansjettene skal ha mansjettknapper og være synlig 1–2 cm under jakker erme. To eller tre knapper på skjorten skal være synlige, man skal helst benytte løse skjorteknapper her. Knappene kan være enkle perlemor, med gull, perle, eller annen dekorasjon (ikke sølv), som passer til manskjettknappene. Svarte knapper er kun tilbehør til begravelsen og bør ikke brukes ellers.

Se også[rediger | rediger kilde]

Norsk skjorteproduksjon[rediger | rediger kilde]

I Norge har det vært tradisjonsrike bedrifter innenfor skjorteproduksjon. En av de med aller lengst historie er Selje Skjortefabrikk som har en historie helt tilbake til 1930-tallet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]