Galla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Forskjellige typer gallaantrekk ved et studentball arrangert av Realistforeningen. Kvinnene bærer henholdsvis ballkjole, selskapskjole og bunad, mens herrene har kjole og hvitt og gallauniform.

Galla er en høytidelig fest.

Innen klær angir galla antrekk som kan benyttes i formelle anledninger slik som bryllup, ball, statsbesøk og liknende. Det vil i så fall være spesifisert «antrekk: galla», eller «antrekk: kjole og hvitt» på invitasjonen.[1] Formelt er dette det fineste antrekket man kan ha.[2]

Anledninger[rediger | rediger kilde]

President Gerald Ford med kone og den japanske keiserenHirohito med keiserinnen ved en statsmiddag, 1975
Ball, maleri av Julius LeBlanc Stewart, scene fra sent 1800-tall

Full galla vil normalt alltid være spesifisert ved de anledningene der det skal bæres. Invitasjonen vil da spesifisere galla, kjole og hvitt eller det engelske white tie, og spesifiser om galla skal bæres med eller uten dekorasjoner (medaljer) og/eller akademiske distinksjoner. Gallaanledninger er holdes alltid om aftenen. Galla skal aldri benyttes før klokken 18:00, men ved vielser og seremonier som begynner senere enn klokken 15.00 skal man bære livkjole og ikke sjakett.

Typiske anledninger der det bæres galla er:

 • Middager under offisielle kongelig besøk eller statsbesøk
 • Militære festmiddager og ball (herrer vil har normalt bære messeuniform)
 • Festmiddager i diplomatiet
 • Akademiske festmiddager
 • Ball

Enkelte tradisjonelle akademiske og politiske tilstelninger, særlig i Storbritannia vil også avholdes i gallaantrekk. Galla blir også noen ganger brukt av orkestere eller kor på konserter. Mange losjer avholder også sine medlemsmøter i galla.

Galla for herrer[rediger | rediger kilde]

Kjole og hvitt[rediger | rediger kilde]

Kjole og hvitt er det internasjonalt førstevalget ved galla. Dette er så vanlig at begrepet kjole og hvitt gjerne brukes som et synonym for galla. Antrekket består av en svart livkjole (også kalt snippkjole) med svarte bukser med renner og pikéskjorte og -vest. Både vest og sløyfe skal være hvite. På engelsk brukes begrepene «white tie» om galla. Det engelske uttrykket «black tie», brukes om smoking, som er et mindre formelt antrekk og ikke er regnet som galla.[3]

Uttrykket «kjole og hvitt» benyttes gjerne når det skal være kvinner til stede. Motsatsen er «kjole og sort», altså livkjole med svart vest og sløyfe som kun benyttes når herrer samles uten damer. Fargen henspiller på vesten som bæres over skjorten men under jakken. Det er kun i herreklubber som Odd Fellow, Frimurerlogen, osv. at det i Norge i dag bæres kjole og sort ved spesielle anledninger.

Bunad[rediger | rediger kilde]

I Norge er bunad som gallaantrekk for menn sidestilt med livkjole.[2] Internasjonalt er det vanlig at nasjonaldrakter slik som kilt regnes som gallaantrekk, men dette kan variere og er vanligvis spesifisert i en invitasjon.[4] I Norge er bunad for menn god kutyme under forutsetning av at kvinnen mannen kommer sammen med også bærer bunad. Dersom kvinnen går i vanlig kjole, eller han kommer alene, bør man ikke benytte bunad.[2] Ordener og utmerkelser bæres ikke til bunad.

Uniform[rediger | rediger kilde]

For menn godtas også mørk uniform (galla 1 og 2).[5] Soldater i marinen og flyvåpnet kan benytte messeuniform med hvit vest og sløyfe, og marineoffiserer kan bære uniform med livkjole.[6][7] Til uniform kan det bæres sabel.

Mørk dress[rediger | rediger kilde]

I våre dager er det ikke så mange som har livkjole. Mørk dress godtas derfor som antrekk ved formelle anledninger der livkjole ellers ville vært det naturlige. Dressen skal være svart, mørk grå eller blå (såkalt «blådress»). Lyse dresser eller dresser med mønstre skal ikke brukes.[2]

Galla for kvinner[rediger | rediger kilde]

Lang kjole[rediger | rediger kilde]

Kvinnen kan gå i lang kjole, for eksempel ballkjole eller lang selskapskjole. Dette skal være kvinnens flotteste antrekk, så her er det meste av pynt tillatt. Til ballkjole bæres gjerne lange hansker i sateng, knipling- eller blonder. Gifte kvinner kan bære tiara.[8] Variasjonen i kjoler er stor og ikke så formell som for herreantrekk, men korte kjoler er ikke godtatt.

Bunad[rediger | rediger kilde]

Bunad og tilsvarende nasjonaldrakter er automatisk godtatt som galla i Norge.[2] Som for herrer vil dette være spesifisert i internasjonal sammenheng, men siden friheten i kjolevalg er større for kvinner enn herrer, er dette mindre strengt.

Uniform[rediger | rediger kilde]

Mørk tjenesteuniform finnes også for kvinner, med langt skjørt i stedet for bukser.[5] Sabel bæres vanligvis ikke av kvinner i uniform.

Tilbehør[rediger | rediger kilde]

Eventuelle hansker for herrer skal alltid være hvite. Lakksko skal benyttes hvis tilstelningen begynner klokken 18:00 eller senere.

Ytterantrekk for galla varierer. Stort sett vil galla avholdes innendørs, men til utendørs bruk regnes kappe som korrekt til livkjole/ballkjole. Ved utendørsanledninger skal herrer bære hatt, flosshatt til iivkjole.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Antrekkskodeks» (norsk). skikkogbruk.no. Besøkt 19. mai 2014. 
 2. ^ a b c d e Waldemar Brøgger (1960). Skikk og bruk. Oslo: Cappelen. 
 3. ^ Roetzel, B. (foto: G. Beer) (2009). En gentleman : håndbok i klassisk herremote ((Revidert utg.) utg.). [Oslo]: Spektrum. ISBN 8278229791. 
 4. ^ Canadian Heritage (1985). «Dress». "Diplomatic and Consular Relations and Protocol" External Affairs. Besøkt 9. november 2008. 
 5. ^ a b Uniformsreglement for Hæren 2010
 6. ^ Messeantrekk 1, Uniformsreglement for Marinen
 7. ^ Messeantrekk 3, Uniformsreglement for Luftforsvaret
 8. ^ Caroline Davies (17. mars 2002). «Single girls shouldn't let diamonds go to their head». The Daily Telegraph (London). Besøkt 13. april 2009.