Skoleuniform

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skolejenter i London 2007 i tradisjonelle skoleuniformer med stripete blazer, lårkorte skjørt, V-genser og hvit skjorte.
Elever uniformert i like arbeidskitler og kjoler i en barneskoleMadagaskar 2008

Skoleuniform er en uniform, det vil si standardisert klesdrakt, som kan være påkrevd for elevene ved en skole. Regulert, enhetlig antrekk er særlig vanlig i barne- og ungdomsskoler i mange land. Uniformene utgjør da kleskoden ved de ulike skolene.

I Norge har det ikke vært vanlig med skoleuniform.

Gutte- og jenteuniformer[rediger | rediger kilde]

Skoleuniformer for gutter består ofte av mørke kne- eller langbukser sammen med en lys skjorte, eventuelt med slips. Uniformene for jenter varierer mer mellom land og skoletyper. De består likevel vanligvis av kjole eller bluse båret sammen med skjørt eller bukseskjørt, noen ganger med et arbeidsforkle eller en kittel over. I flere land er det tillatt for jenter å bruke vanlige bukser. Bruken av blazer og dressjakke er også vanlig for begge kjønn, særlig i land med kjøligere vær.

Mens det noen steder er skoleuniformer som i hovedsak er ganske like over hele landet, er det andre steder stor variasjon mellom skolene både når det gjelder farger og bruken av egne skoleemblemer. Elever ved både offentlige og private skoler kan bruke uniform.

I Sovjetunionen ble det tsaristiske systemet med skoleuniformer overtatt og utvidet til å omfatte barneskoler. Gutter hadde på seg en militærinspirert uniform. Jentenes uniform besto av en brun kjole og et svart forkle, som ved spesielle anledninger, som skolestenginger, ble erstattet av et hvitt forkle. For det hvite forkleet var reglene friere, og mange hadde hjemmelaget blomsterforkle. I praksis var medlemskap i Sovjetunionens unge pionerer obligatorisk, og organisasjonens røde skjerf ble slitt under organisasjonens aktiviteter på skolen. Etter Sovjetunionens fall ble den sovjetiske skoleuniformen opphevet umiddelbart, men det er vanlig at russiske skolejenter har på seg en kjole og hvitt forkle på frivillig basis i forbindelse med skoleavslutninger og andre viktige hendelser.

Begrunnelse for bruk av uniformer[rediger | rediger kilde]

Det kan være flere grunner til uniformering av elever. Uniformene kan forsterke innordningen av elevene i et hierarkisk rollesystem, merke dem for omverdenen, gruppere dem tydeligere, gjøre dem likere og dermed skape fellesskap og samhold. Felles klesdrakt kan også gjøre det enklere å velge praktiske klær og hindre mobbing på grunn av ulik kledsel. Samtidig er det steder der fattige ikke har råd til skoleuniform.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]