Røde sløyfe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Røde sløyfe

Røde sløyfe er en internasjonal solidaritetsaksjon for å vise støtte til kampen mot HIV og Aids.

Sløyfen er skapt av Patrick O´Connell i 1991, da han sammen med kunstnervenner av seg, dannet organisasjonen Visual Aids. Dette inspirert av Gulfkrigen der en gul sløyfe ble benyttet for å ære soldatene som var der nede. Organisasjonen produserte 3 000 røde sløyfer og delte dem ut på et teater på Broadway i New York. Dette var et ledd i Visual Aids sitt arbeid med å synliggjøre hiv og aids gjennom kunst.

Skuespilleren Jeremy Irons var den første kjente personen som viste seg med den røde sløyfa på amerikansk fjernsyn. Etter dette økte populariteten til den røde sløyfa. Det er usikkert hvor mange røde sløyfer som er produsert, men symbolet har vært å se på alt fra t-skjorter og capser til kostbare diamantbelagte sløyfer.

Visual Aids har aldri tjent en krone på salget av den røde sløyfa, og ifølge Patrick O'Connell, har det heller aldri vært meningen å tjene penger på symbolet. Målet til Visual Aids har vært at sløyfa skal være enkel å produsere og fritt tilgjengelig for alle som sympatiserer med kampen mot hiv og aids.

Andre sløyfer[rediger | rediger kilde]

I senere tid har andre avarter av den røde sløyfen oppstått. Rosa sløyfe viser solidaritet for brystkreftsaken, mens den gule sløyfen viser solidaritet for de tjenestegjørende styrkene frontet gjennom aksjonen Støtt våre soldater.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]