Slips

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Slips

Et slips er en lang og smal, foldet og foret strimmel av tekstil som bæres rundt halsen under skjortekraven og som strekker seg ned over brystet til bukselinningen. Slips brukes mest blant menn som en del av et antrekk med dress, eventuelt sammen med bukse og jakke. Sløyfe kan alternativt brukes. Dette er i dag mer utbredt i USA enn i Europa. Et slips kan være laget av ulike materialer og ha ulik utforming. Det vanligste materialet er tekstiler, og i dag er silke det dominerende stoffet. På 1960-tallet var polyester dominerende fordi det var lett å rengjøre; det tåler til og med en runde i vaskemaskinen uten å ta skade av det.

Windsor er en kjent type slipsknute.

Slips kan har forskjellig utforming, men det vanligste er at det er foldet med en spiss i begge ender, den ene smalere enn den andre. Slipset knyttes med en spesiell knute. De vanligste former for slipsknuter er «four-in-hand» og enkel og dobbel «windsor». Slips kan ha mange slags farger og mønstre, og er kanskje det formelle mannsplagget som gir størst mulighet for variasjon. Sammen med slipset kan mannen bruke et matchende pyntelommetørkle i brystlommen på dressjakken. Slipset i dag 2000-tallet er 130 cm langt og ca. 10 cm på det bredeste. Variasjoner i mønstre, farger, bredder og stoff kommer og går med moten. På 1960- og 1970-tallet var slipsene opp mot 20 cm på det bredeste, og på 1980-tallet var de et par cm eller så, nærmest en tråd.

Den første dokumenterte bruken av halstørkler blant menn er å finne på Trajansøylen i Roma. I renessansen begynte rike menn å bruke silketørkler i halsen. I 1636 ble den franske byen Corbie angrepet av Piccolominis, en hær av leiesoldater som kjempet mot Ludvig XIII. Kjennetegnet deres var måten de bandt skjortesnippene sammen på, og franskmennene kalte dem for "croate". Ettersom tiden gikk utviklet ordet seg til cravatte som i dag brukes til sjakett. Slipset slik vi kjenner det i dag utviklet seg på slutten av 1800-tallet. I 1824 utviklet en amerikansk slipsfabrikant slipset til det det er i dag; et plagg bygget opp av tre ulike tøystykker, foret med ull, bomull eller til og med avispapir.

Utseende på slips i dag varierer. I Europa brukes slips som er forholdsvis like; silkeslips i klare farger med ikke alt for mye mønster, gjerne ensfarget. I USA brukes endel slipsnåler, store perler og andre smykker som festes til slipset. I sør-statene i USA brukes det såkalte cowboy-slipset, som består av en spenne med et bånd i, men det har aldri "kommet inn i" de gode salonger.

Slips brukes i sjeldne tilfelle av kvinner, som for eksempel i forbindelse med uniformer.

Slipsets død har blitt annonsert mange ganger, og selv om det er på tilbaketog, selges det fremdeles mange slips. De fleste menn i dag har slips og bruker dem i høytidelige og formelle sammenhenger som bryllup, begravelser, bursdager etc, sammen med dress, eller jakke og bukse. Det er ikke mange arbeidsplasser hvor slips er pålagt eller en del av skreven eller uskreven kleskode. Unntaket er i forbindelse med uniformer, offentlige institusjoner som i forsvaret og i politiet osv. Også endel sivile virksomheter har medarbeidere som bruker uniform, blant annet på bensinstasjoner og i enkelte butikkjeder m.v.

I enkelt sivile yrker er bruk av dress og slips fortsatt utbredt, også i Norge. Det gjelder blant annet innen shipping, finans/banking og i advokatbransjen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]