Livkjole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kjole og hvitt»)
Den britiske dronninggemalen prins Philip og den amerikanske presidenten George W. Bush 2007 iført tradisjonell livkjole med lange skjøter bak, bukser med silkerender, hvit vest og hvit sløyfe. Konene deres har ballkjoler. Det britiske dronningparet er for øvrig pyntet med brede ordensbånd.

Livkjole, også kalt kjole og hvitt, kjole og sort og snippkjole, er et formelt antrekk for menn som brukes ved festlige eller høytidelige anledninger (galla). Ved anledninger hvor menn bruker snippkjole skal kvinner bruke sin beste ballkjole.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

'Kjole' og 'kjol' er gamle danske og norske betegnelser på knelange herrejakker med oppslag på ermene, og vide skjøter.[trenger referanse] Slike frakker ble kalt justaucorps og ulike varianter av disse var moteplagg på 1600- og 1700-tallet. Justaucorpsene endret gradvis snitt og utviklet seg fra omkring 1800 til blant annet snippkjoler i vestlig herremote og side staskofter i skandinaviske og andre bondedrakter. Også uniformsjakker, -frakker og -trøyer fra 1700- og 1800-tallet i denne fasongen, gjerne ettersittende og med rett liv foran og skjøter bak, kan omtales som 'livkjoler', 'våpenkjoler' eller bare 'kjoler'.[trenger referanse]

Enkeltplagg og bruk[rediger | rediger kilde]

Antrekket består av sort livkjole, sorte bukser med silkegalloner (på smokingbukser er det en rad med silkegalloner mens på bukser til snippkjoler er det to på hver ytterside av buksen), hvit skjorte med bryst og enkle mansjetter i piké og knekkrage, hvit sløyfe (sort sløyfe brukes til livkjole i rene herreselskap, eller til smoking), sort eller hvit vest etter de ulike omstendighetene, sorte silkestrømper, lakksko så sant begivenheten begynner etter klokken 18, flosshatt skal benyttes så lenge man er utendørs. Hvite hansker skal alltid benyttes sammen med flosshatt utendørs. Skal dessuten benyttes ved dans innendørs. Dette brukes sjeldnere nå for tiden. Lommeur med lenke, mansjettknapper og skjorteknapper skal aller helst være i gull.

Snippkjole skal benyttes fra klokken 18, men også ved vielser, seremonier og så videre som begynner etter klokken 15.

Uttrykket «kjole og hvitt» er i dagligtale sidestilt med «snippkjole» selv om dette ikke er korrekt. Snippkjole er kun selve jakken. «kjole og hvitt» og «kjole og sort» henspiller på bruksområdet, det vil si vestens farge. Om det er damer til stede, skal man bruke hvit vest, om det kun er menn til stede, som i herreklubber, frimureriet, Odd Fellow og så videre, benyttes det sort vest.

Bunad er i Norge sidestilt med snippkjole til galla. Dette er ofte tilfelle også internasjonalt, men dette er da som regel spesifisert i invitasjonen.

Annen bruk[rediger | rediger kilde]

Klassiske musikere, tryllekunstnere og frimurere bruker ofte livkjole når de opptrer eller under seremonier. I vitsetegninger og politiske karikaturer blir gjerne rike menn tegnet med snippkjole, stokk og flosshatt. Dette var den herskende overklassens fornemste standardantrekk på 1800- og 1900-tallet og ble for mange et symbol på rikdom, makt og vestlig kapitalisme. Også Uncle Sam, personifikasjonen av USA, blir tradisjonelt framstilt med livkjole og flosshatt, gjerne i fargene fra det amerikanske flagget.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]