Hopp til innhold

Skolisse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skolisse

Skolisse er en snor som en bruker for å snøre fast sko eller annet fottøy strammere om føttene. Skolissene går gjennom flere hull eller kroker på skoene og samles i en knute på toppen slik at lissene ikke skal bli slakke eller skli ut. På hver ende av skolissen er en egiett av plast eller metall for å holde på plass trådene i tuppen slik at det går lettere å tre lissen gjennom hullene.

Det er forskjellige typer lisser. «Krøllete», spiralsnodde lisser henger seg fast i hverandre og sklir ikke like lett ut av hullene slik at knuten holdes knytt og en til og med kan la være å knyte. Lisser laget for vernesko for brannmenn er dekket av nomex, et brannsikkert stoff.

Lengder på skolisser[rediger | rediger kilde]

Lengdene på skolisser varierer i forhold til hvor mange hull det er i skoene.

Her er en tabell av hvordan lengden på skolissen varierer i forhold til hullene eller krokene på skoen.

Antall hull Lengde (cm)
2 45
3 65
4 75–85
5 85–90
6 100
7
8 120
9
10 130
11
12 150
13
14 180
15
16
200


Lissing[rediger | rediger kilde]

Lissing er å tre lissen gjennom hullene eller rundt krokene på skoen for å holde sidene av skoen stramt sammen. Det er mange forksjellige måter å lisse en sko på. Faktisk så er det hele to billioner forskjellige måter å lisse sko på en sko med seks hull. Den mest vanlige å bruke er "sikk-sakk" metoden. Dette er og den sterkeste og mest effektive metoden av alle, men passer ikke perfekt til alle sko. Slik som dress sko f.eks Oxfords, hvor sidene av skoen ikke kommer stramt nok når det blir brukt den vanlige "sikk-sakk" metoden.

Mange typer lissing er laget kun for syns skyld. Slike som sjakkbrett metoden

Lisseknyting[rediger | rediger kilde]

Det er utrolig mange måter å knyte en skolisse på, men den mest vanlige er "sløyfen". Sløyfen er en enkel knute som i tillegg til å holde lissen stram, tar opp mye av skolissen og gjør at den ikke blir like lang på enden. I tillegg til sløyfen er det mange andre sikre knuter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det eldste funnet av en skolisse var på Areni-1 skoen som forskere antar er 5500 år gammel. Dermed antar forskerne at skolissen og skoen oppfunnet på samme tid. I og med at dette er den eldste skoen noen gang funnet. 

Se også[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata