Hopp til innhold

Fotballsko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Her er den glatte og svakt bøyde oversiden av skoen konstruert og passe buet til å skyte en fotball.

Fotballsko er sko som er egnet for at en fotballspiller skal få et godt feste på det underlaget fotballbanen er laget av. Det er derfor laget mange ulike typer sko som virker på forskjellige måter slik at spillerne skal få best mulig ytelse. Hovedsakelig deles fotballsko inn i fire ulike typer som er konstruert forskjellig slik at de passer til de fire typene fotballbane det går an å spille kamp på. Det som er felles med utformingen av disse skoene er at de er ganske avlange og tynne, med svært lite forhøyninger og bulker. Overflaten er glatt og svakt buet slik at man skal ha kontroll på fotballen og få et bedre tilslag.

Banetyper[rediger | rediger kilde]

De to banetypene som er de mest vanlige er naturgressbane og kunstgressbane. Det som er forskjellen på disse er at kunstgresset holder seg bedre og ikke blir presset sammen etter det er brukt mye. Dette er derimot et problem med gressbanene som blir trykket sammen når banen etter hvert er godt brukt. Dette er grunnen til at man må bruke ulike fotballsko på de to gressbanetypene. Det finnes også to andre typer baner, grusbaner og inne-baner. Grusbaner er baner dekket av småstein kalt grus og inne-baner er baner som er innendørs. Underlaget man spiller på inne er veldig flatt med lite ujevnheter slik at det er viktig med sko som fester seg på underlaget

Kunstgress-sko[rediger | rediger kilde]

På kunstgress er det mest naturlig å bruke fotballsko med middels knotter siden de vil få et bedre feste slik at man ikke sklir selv om det er regn og glatt. I motsetnign til naturgress har kunstgress ofte asfalt under noe som gjør at bunnen er mer solid enn den ville vert på en naturgressbane. Det er derfor lurt at skoene har middels lenge på knottene og middels antall knotter. Altså flere og kortere knotter enn naturgress, men færre og lengre en grus. Da vil man få bra feste samtidig som man kommer godt over gresset og fotballspillerne kan utnytte løpskapasiteten maksimalt.

Naturgress-sko[rediger | rediger kilde]

På naturgressgressbanen er det er best å bruke fotballsko som har lengre og færre knotter under skoen. Siden dette gresset er høyere enn kunstgresset og i tillegg ikke har fast grun under slik som kunstgress har, trenger man lengre knotter for å nå bakken og slik at skoene graver seg litt ned i jorden for å få bedre feste. Knottene graver seg litt ned i blandingen av gress og jord.

Grus-sko[rediger | rediger kilde]

For grus-fotballbane passer det best med sko som har veldig mange korte knotter under skoen. Grus er et underlag som er svært ustabilt og flytter på seg når noen går på det. Derfor kan det bli farlig å spille fotball på en grusbane om man ikke har riktig type sko. Når man løper med grussko vil de korte knottene grave seg litt ned i bakken slik at fotballspillerne kan utnytte farten maksimalt istedenfor at skoene glipper på hvert steg. Det at knottene er korte kan også være en fordel i og med at man få bedre bakkekontakt.

Innesko[rediger | rediger kilde]

Den siste typen fotballsko som finnes er inne-fotballsko som blir brukt på inne-baner. Det som er viktig når man løper på et flatt underlag uten forhøyninger eller groper er at man har sko som ikke sklir og som har mest mulig bakkekontakt. Inneskoene er perfekt konstruert for denne typen ballspill siden de har en veldig flat underside som legger seg mest mulig ned mot bakken i tillegg til at de har en såle som er laget av materialer slik at det er nesten umulig å skli.

Det som er felles med utformingen av disse skoene er at de er ganske avlange og tynne, med svært lite forhøyninger og bulker. Overflaten er glatt slik at man skal ha kontroll på fotballen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]