Piggsko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Piggsko

Piggsko er spesialtilpassede sko for friidrettsutøvere innen hopp, løping og spydkast. Skoene har metallpigger skrudd inn i undersålen for å få bedre feste til underlaget. Dette er metallpigger som som oftest består av stål men kan også bestå av titan.

Piggene er alltid mulig å bytte ut siden helpiggene bli slitt ned etter bruk. Da blir piggene kortere, mindre skarpe og gir dårligere grep.

Skoene finnes i en rekke versjoner, tilpasset sprintløp, mellomdistanseløp, langdistanseløp, lengde hopp, tresteg hopp, høydehopp, stavsprang og spydkast. Forskjellen mellom sprint, mellomdistanse og langdistanse piggsko er ofte utformingen og hvor mye demping det er i helen. Sprintsko er ofte stive i sålen med lite eller ingen demping i helen, de er ofte formet for å løpe på tåballen og ikke på helen. Mellomdistanse og langdistanse piggsko er mer beregnet for å gi bedre grep på baneunderlag. Det finnes også all-rounder piggsko som ikke er beregnet for en spesefike øvelse. De har ofte en del demping i helen slik at man kan bruke dem til tekniske øvelser i tillegg til løpsøvelser. Som oftest har all-rounder piggsko 5 pigger totalt. 3 på den bakre delen av tåballen og 2 i front. For de tekniske øvelsene er piggskoene navngitt etter øvelsen, som eksempelvis lengdesko, trestegsko, høydesko og spydkastsko.

friidrettstubbDenne friidrettrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.