Piggsko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Piggsko

Piggsko er spesialtilpassede sko for friidrettsutøvere innen hopp, løping og spydkast. Skoene har pigger i undersålen for å gi bedre feste til underlaget. Piggene består ofte av stål, men kan også være laget av titan eller keramisk materiale.

Piggene er mulig å bytte siden de bli slitt i bruk. Piggene blir kortere, mindre skarpe og gir dårligere grep.

Skoene finnes i en rekke versjoner tilpasset sprintløp, mellomdistanseløp, langdistanseløp, lengde-, tresteg- og høydehopp samt stavsprang og spydkast. Forskjellen mellom sprint-, mellom- og langdistansepiggsko er ofte utformingen og hvor mye demping det er i hælen. Sprintsko er ofte stive i sålen med lite eller ingen demping i hælen, de er ofte tilpasset løping på tåballen og ikke på hælen. Mellomdistanse- og langdistansepiggsko er laget for å gi grep for hele foten og har pigger under hele sålen. Det finnes også all-rounderpiggsko som ikke er beregnet for en spesefikk øvelse. De har ofte en del demping i hælen slik at man kan bruke dem til tekniske øvelser i tillegg til løpsøvelser. Som oftest har all-rounder piggsko 5 pigger totalt. 3 på den bakre delen av tåballen og 2 i front. For de tekniske øvelsene er piggskoene navngitt etter øvelsen, som eksempelvis lengde-, tresteg-, høyde- og spydkastsko.

friidrettstubbDenne friidrettrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.