Aurlandssko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aurlandssko, en type moderne mokasiner produsert i Aurland. Foto trolig fra 1950-tallet.
Produksjon av aurlandssko på 1950-tallet.

Aurlandssko er en tradisjonsrik, mokasinsko i naturfarget eller svart lær. Nils Tveranger (født 1874 i Solund, død 1953 i Aurland) var utlært skomaker fra USA da han kom til Aurland som ung, og startet produksjon etter å ha hentet inspirasjon fra i irokeserindianernes mokasiner. En tidlig versjon av aurlandsskoen kom trolig på markedet i 1908.[1]

Skoens nåværende design stammer fra 1930-tallet. I 1950- og 1960-tallet produserte nitti ansatte i Tveitangers bedrift i Aurland rundt 25 000 par hvert år, og enda flere kom fra rundt ti andre skofabrikker i bygden.[2] I dag blir det produsert 3 – 4 000 par ved den eneste gjenværende fabrikken i Norge, Aurland Skofabrikk, der aurlandsskoen er et varemerke.

De indianske mokasinene har ellers inspirert varianter i mange land – i USA kalles de penny loafers, slip-on shoes eller weejuns (en forkortelse for Norwegians, dvs. nordmenn).[3] Selv om opprinnelsen til disse er indiansk, er den mest populære utformingen av skoene (med lomme til en blank mynt) hentet fra de norske skoene. Skofabrikkene i Aurland eksporterte betydelige mengder aurlandssko på midten av 1900-tallet.

I dag kan skoene kjøpes fra nettbutikk.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]