Sneakers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utstilling av sneakers, lette fritids- eller joggesko av merket adidas 2006
40 farge- og formvarianter av de amerikanske converseskoene som er særlig populære blant ungdom. Dette er en type lette fritidssko av stoff, med lisser, myk såle og eget design opprinnelig fra 1950-tallet.

Sneakers, eller i entall sneaker, er en nyere fellesbetegnelse for ulike typer lette, myke jogge- eller sportssko til fritidsbruk. Slike sko har vanligvis lisser, overlær av tekstil og myke såler av gummi eller kunstmaterialer. De er ofte i motepregede fargekombinasjoner. Sneakers likner på tradisjonelle sports- og tøysko som tennis- og turnsko. Moderne sneakers kan også ha borrelås og kraftigere såler og være sydd av mykt lær.

Ordet sneakers er opprinnelig amerikansk engelsk og betyr egentlig «snikere», altså sko som man kan smyge seg lett og stille i. Jogge- og treningssko kalles ofte også trainers på engelsk.

Historikk og produsenter[rediger | rediger kilde]

De første sportsskoene oppstod omkring 1860 i England og USA og var beregnet for krokketspill. De var laget av lerret og hadde bøyelig såle av gummi. Tøysko var lenge utelukkende til sportsbruk, men ble vanlig som rimelige fritids- og sommersko på 1950- og 1960-tallet, blant annet blant barn og unge. Da jogging for alvor ble populært på 1970-tallet kom lette løpesko med kraftige såler og eget design.

En mengde produsenter av sko, sportsutstyr og fritidsklær lager ulike typer sneakers. Kjente merkenavn er for eksempel de amerikanske og internasjonale A Bathing Ape, Adidas, Air Jordan, Asics, Converse, Fila, Kappa, New Balance, Nike, Pony, Puma, Reebok, Saucony og Vans.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]