Skostørrelser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En rekruttsoldat måler skostørrelse under utdeling av uniform i Kabul, Afghanistan, 2002.
Normale og deformerte føtter på grunn av trange sko

En skostørrelse er en indikasjon på hvordan en sko skal passe på en person. Det internasjonale systemet heter mondopoint hvor størrelsen fås ved å måle fotlengden i millimeter.

I tillegg til mondopoint finnes det mange andre forskjellige systemer som brukes rundtom i verden hvor lengden på foten måles i millimeter, centimeter eller tommer og deretter konverteres til et nytt tall, eksempelvis eurosystemet i Europa, samt de amerikanske og britiske systemene. I noen land brukes det forskjellige system for skostørrelser til for eksempel menn, kvinner, barn, sports- og sikkerhetssko. Det kan være vanskelig å konvertere nøyaktig mellom de ulike systemene, og det kan i tillegg være en del variasjon mellom produsenter hvilket medfører at sko i praksis bør prøves før de blir kjøpt.

I noen systemer angis det også forskjellige størrelser basert på bredden til foten, enten med breddemål (i millimeter, som på mondopoint) eller ved konvertering til tall og bokstaver.

Måling[rediger | rediger kilde]

Skostørrelser bør ideelt sett ikke måles tidlig på morgenen ettersom foten blir noe tykkere gjennom dagen på grunn av tyngdekraft, varme og aktivitet.[1]

Forenklet konverteringstabell[rediger | rediger kilde]

Omregning mellom systemene er ikke standardisert. Ulike produsenter kan ha forskjellige målemetoder selv om størrelsene oppgis i samme system, produksjonsmetoder kan spille inn og konvertering av størrelser kan skje på forskjellige måter i ulike land. For eksempel kan en og samme sko bli solgt som forskjellige størrelser i Frankrike og Tyskland, selv om begge landene bruker det europeiske systemet. Tabellen nedenfor er derfor bare å betrakte som en pekepinn på størrelser.

Mondo - det internasjonale systemet[rediger | rediger kilde]

I det internasjonale mondopoint-systemet (Mondo eller INT) angis størrelser i henhold til fotens lengde i millimeter (f.eks. «280» for en 280 mm lang fot), eventuelt supplert med fotens bredde (f.eks. «280/110») målt mellom det første og femte metatarsofalangealleddet (leddet som forbinder mellomfoten og de innerste tåbena). Dette er de to leddene som «stikker ut mest» på sidene av foten. Fotens omkrets kan også angis, og måles da mellom de samme punktene som bredden. Mondopoint er det eneste systemet for skostørrelser som har muligheten for å ta med fotens bredde og omkrets.

Standard lengdeintervaller i Mondo er definert med 5 mm mellomrom for fritidssko og 7.5 mm intervall for vernesko. Det kan da i teorien bli enklere å finne sko som passer for flere brukere.[trenger referanse] Til sammenligning har det nåværende EUR-systemet intervaller på ca. 6.67 mm, og det nåværende britiske systemet intervaller på ca. 8.46 mm. Som eksempel tilsvarer 38 og 41 EUR henholdsvis 240 og 260 Mondo.

I mondopointsystemet måler man opp lengden på selve foten. I realiteten vil lengden på innsiden av skoen (skolesten) være noe lengre enn foten for at skoen skal ha passelig romslighet. I andre størrelsessystemer er denne ekstra romsligheten typisk mellom 13 til 17 mm, men ikke formelt definert.[trenger referanse] I mondopointsystemet er lesten definert som 15 mm lengre enn foten.[trenger referanse] En bruker skal ikke behøve å tenke på dette: Lengden av foten er størrelsen.[trenger referanse]

Mondo har blitt tatt i bruk i Kina, Russland, Japan, Taiwan og Sør-Korea, samt av NATO.

Europeiske skostørrelser[rediger | rediger kilde]

I de fleste europeiske land oppgis skostørrelser som fotlengden oppgitt i Paris Point (pp, ofte kalt «EUR») som er en lengdeenhet definert som 2/3 cm ≈ 6,67 mm. Eurostørrelsene måles på lesten, ikke fra hel til tå, så man må typisk legge til 2 til 212 parispunkter.

En fotlengde på 255 mm vil dermed tilsvare cirka størrelse EUR 40:

(eller størrelse 255 i det moderne mondopoint-systemet)

Andre[rediger | rediger kilde]

  • Storbritannia har et eget tommebasert system for skostørrelser som refereres til som «UK».
  • I USA brukes ulike tommebaserte systemer for størrelser for menn og kvinner («US M» og «US W»). Størrelsene her er forskjellige fra UK-systemet.
  • Australia har et eget tommebasert system som er forskjellig fra USA og Storbritannia.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]