Skostørrelser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En rekruttsoldat måler skostørrelse under utdeling av uniform i Kabul, Afghanistan, 2002.
Normale og deformerte føtter på grunn av trange sko
Foot width and length measurement for Mondopoint (multilingual).svg

En skostørrelse er en indikasjon på hvordan en sko skal passe på en person. Det finnes mange forskjellige systemer som brukes rundtom i verden, men oftest måles lengden på foten (i millimeter, centimeter eller tommer) som deretter konverteres til et nytt tall. I noen systemer angis det også forskjellige størrelser basert på bredden til foten, enten med tall eller bokstaver. I noen land brukes det forskjellige system for skostørrelser til for eksempel menn, kvinner, barn, sports- og sikkerhetssko. Det kan være vanskelig å konvertere nøyaktig mellom de ulike systemene, og det kan i tillegg være en del variasjon mellom produsenter hvilket medfører at sko i praksis bør prøves før de blir kjøpt.

Forenklet konverteringstabell[rediger | rediger kilde]

Omregning mellom systemene er ikke standardisert. Ulike produsenter kan ha forskjellige målemetoder selv om størrelsene oppgis i samme system, produksjonsmetoder kan spille inn og konvertering av størrelser kan skje på forskjellige måter i ulike land. For eksempel kan en og samme sko bli solgt som forskjellige størrelser i Frankrike og Tyskland, selv om begge landene bruker det europeiske systemet. Tabellen nedenfor er derfor bare å betrakte som en pekepinn på størrelser.

Europeiske skostørrelser[rediger | rediger kilde]

I de fleste europeiske land oppgis skostørrelser som fotlengden oppgitt i Paris Point (pp) som er en lengdeenhet definert som 2/3 cm ≈ 6,67 mm.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • EN 13402, europeisk standard for klesstørrelser

Referanser[rediger | rediger kilde]