Greske myter og mysterier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Demeter på en urne fra antikkens Hellas. «Det er karakteristisk for den greske religion at den utvikler seg mer og mer antropomorft, dvs. at de greske guder blir stadig mer menneskeliggjort. [...] Hera og Demeter har en fortid som Moder Jord-gudinner, men i de homeriske hymnene opptrer Hera som en ganske triviell, sjalu og hevngjerrig hustru [...] mens Demeter er blitt til den sørgende mor over tapet av datteren Kore.»
Redaktør Frost i innledningen til boken.

Greske myter og mysterier er en bok i serien Verdens Hellige Skrifter, utgitt i 2003. Boka er redigert av Tore Frost. Boken inneholder et utvalg av de viktigste kildetekstene fra gresk mytologi.

«Vi har gitt boken tittelen Greske myter og mysterier for å understreke at tekstenes hellighet dels ligger i deres karakter å av berette om hellige tilskikkelser (mythos betyr "fabel, fortelling"), dels i at tekstene også ble brukt som en del av de hellige ritualer i mysteriekultene (mysterion betyr "hemmelig ritual"). Som sådann tilstreber boken å gjengi de litterære kilder som dannet fundamentet og forståelsesrammen for den levende tro som gjennomsyret de gamle grekeres tilværelse.» (fra innledningen)

Innhold[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]