Single malt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scotch regions.svg

Single malt er maltwhisky som kommer fra kun ett destilleri, og er fremstilt av korn. Den mest kjente single malt-whiskyen kommer fra Skottland, men det produseres også single malt i andre land, for eksempel i Japan og til og med i Sverige (blant annet Mackmyra, Box og Hven).

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Skotsk single malt deles tradisjonelt inn i fire produksjonsregioner:

Inndelingen har bestått siden 1784 års skattelov (Wash act) som delte Skottland i Lowlands og Highlands (hvori også Campbeltown og Islay ingikk) og langs en linje fra Greenock til Dundee.

Også andre inndelinger forekommer i den hensikt å kategorisere brennevinets forskjellige smaker. En vanlig forekommende kategori er Islands for whisky produsert på øyene utenfor Skottland, unntatt Islay. Også Speyside regnet iblant som en egen region.

Lowlands[rediger | rediger kilde]

I Lowlands kjennetegnes whiskyen av mildhet og fruktighet. Den mest kjente og kanskje mest typiske er fra destilleriet Rosebank, i utkanten av byen Falkirk.

Campbeltown[rediger | rediger kilde]

Campbeltown er en by på Skottlands sørvestre kyst. Det er den minste whiskyregionen. Her produseres fyldig, lett røkpreget whisky med salt i smak og aroma. Campbeltown var i sin storhetstid sete for et trettitalls destillerier men det ble etterhvert bare tre igjen, Springbank, Glengyle og Glen Scotia. Men dette gjør at Campbeltown tross alt fortsatt betraktes som en egen region.

Islay[rediger | rediger kilde]

På øya Islay i de indre Hebridene produseres den mest røkpregede whiskyen. Røykpreget fås fra torven på øya som anvendes for å røke malten før meskningen. Kjente destillerier er Lagavulin, Laphroaig, Ardbeg og Bowmore.

Highlands[rediger | rediger kilde]

Highlands deles ofte inn i mindre regioner: De nordlige høylandene (med Orknøyene), Speyside, øyene i vest (Skye, Jura, Mull) for å beskrive de forskjellige smaktypene som finnes i regionen. Kjennetegnaede for høylandswhiskyen er smakrikdommen, ofte med jord-, blomster- og krydderaktige toner.

Islands[rediger | rediger kilde]

Hit regnes blant annet Talisker, den eneste single malt-whiskyen fra Isle of Skye. En annen velkjent whisky er fra Highland Park fra Skottlands nordligste destilleri på Orknøyene.

Speyside[rediger | rediger kilde]

Hit regnes blant annet Cragganmore.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]