Hopp til innhold

Glenfiddich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flasken fra Glenfiddich som definerte en ny whiskytype: single malt.
Glenfiddich-destilleriet 2005

Glenfiddich er et destilleri som produserer flere slag single malt whisky i Dufftown, Speyside i Skottland. Destilleriet eies av William Grant & Sons.

Historie[rediger | rediger kilde]

Glenfiddich ble etablert som det første destilleriet til William Grant i 1886, etter at han kjøpte et jorde like ved Balvenie Castle i 1886. William Grant ble født i 1839 i Dufftown og gikk i lære som kontorist hos Mortlach Destilleri og lærte whiskyfaget der.

Fem år etter opprettelsen av Glenfiddich ble Balvenie etablert i 1892. Familiefirmaet gikk godt og de solgte mye av sine blends (whiskyblanding som består av flere typer whisky), deriblant blandingen som bærer familienavnet Grant's Family Reserve.

I 1963 kom Glenfiddich i konflikt med DLC (Distiller Company Ltd, nå en del av Guinness under navnet United Distillers) som kuttet tilførselen av grainwhisky som brukes i blends.[1] Løsningen på problemet var banebrytene. De tok en åtte år gammel whisky fra Glenfiddich og tappet den over på en grønn, trekantet flaske og solgte den som single malt. Dette hadde ikke vært gjort tidligere, så man kan si at kategorien single malt ble født i 1963 av Glenfiddich.[2]

Glenfiddich er en av de mestselgende single malt whisky i verden.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Glenfiddich har et relativt stort anlegg, med elleve wash-stills for destillasjon av sats (wash = sats) og 18 spirit-stills for destillering av rå-spriten. De har to meskekar som hver rommer ti tonn med vann og kornblanding. Glenfiddich benytter seg for det meste av bourbonfat til lagring, men også noe sherryfat. Det er til enhver tid rundt 2 500 000 fat til modning. Vannet som brukes kommer fra kilden Robbie Dhu. Destilleriet har en kapasitet på 10 000 000 liter pr. år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jackson, Michael: Whisky -Den store kulturguiden om whisky. Pegasus Forlag 2007
  2. ^ Delos, Gilbert: Schibsteds store bok om whisky. Schibsted Forlag 1998

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata