Laphroaig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En Laphroaig Quarter Cask

Laphroaig (uttales 'la-froyg) er et skotsk single malt whisky-merke. Laphroaig-destilleriet er lokalisert på øya Isle of IslaySkottlands vestkyst. Laphroaig regnes for å være en av whiskyene med kraftigst smak. Laphroaig lagres på fat 10, 15, 30 eller 40 år før den tappes på flasker og selges. Andre årganger og tapninger kan forekomme. En andel av Laphroaig selges også til produksjon av blended whisky.

Blant whisky-skribenter har den ord på seg for å være en ”Elsk den eller hat den-whisky”, og ord som brukes til å beskrive den er medisinaktig, fenol og tang, salt og olje, gasbind og munnskyllevann. Årsaken til den jodaktige tangkarakteren skal ligge både i at Laphroaig benytter torvleier på Islay som ingen andre destillerier har tilgang til, og at det henter vannet fra sin egen dam i Kilbridge-elven.

At de kun benytter små destilleringsapparater og at deres modningslagre ligger så å si i fjæresteinene er nok også med på å gi denne whiskyen en ekstrem kompleksitet og mange mener at ingen skotsk whisky er mer egnet som «nightcap» enn Laphroaig.

Navnet Laphroaig er antagelig av gælisk og norrøn opprinnelse og betyr «Den vakre dalen ved den vide bukta» («-phroaig» tilsvarende «breivik»). Destilleriet ble grunnlagt i 1815 av brødrene Donald og Alex Johnston. I 1847 falt Donald ned i et whiskyfat og druknet, noe som også i whiskymiljøet må betraktes som et svært uvanlig dødsfall.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]